Eveniment

Top cinci creşteri salariale în 2023 şi în ultimul deceniu. În 2023, campionii creşterilor salariale au fost angajaţii din transporturi pe apă şi cei din prelucrarea ţiţeiului. În ultimii 10 ani, cel mai mult au crescut salariile din construcţii

Top cinci creşteri salariale în 2023 şi în ultimul...

Autor: Ramona Cornea

13.01.2024, 15:11 893

Salariile angajaţilor din sectorul de transporturi pe apă au crescut cu 41% în octombrie 2023 faţă de aceeaşi lună din anul precedent, iar cele din prelucrarea ţiţeiului au crescut cu 35% „Industria de petrol şi gaze şi produsele transformate adiacente a avut mereu un loc fruntaş în ierarhia salariilor din România. În ultimul an au beneficiat de creşterea preţurilor la energie” În sectorul construcţiilor, creşterea salariilor din ultimul deceniu a fost de 253% „Creşterile salariale din aceste sectoare reflectă evoluţiile pieţei muncii, creşterea inflaţiei şi necesitatea de a asigura forţă de muncă calificată”.

Sectorul transporturilor pe apă, cel al fabricării produselor de cocserie şi prelucrarea ţiţeiului au fost campionii creşterilor salariale de anul trecut, după cum arată calculele ZF pe baza ultimelor date disponibile la Institutul Naţional de Statistică (INS). În ultimii zece ani, pe primele locuri în clasament au fost construcţiile, activităţile de editare şi învăţământul.

Astfel, salariile angajaţilor din sectorul de transporturi pe apă au crescut cu 41% în octombrie 2023 faţă de aceeaşi lună din anul precedent, iar cele din prelucrarea ţiţeiului au înregistrat o creştere de 35% în aceeaşi perioadă. Pe locul al treilea în clasamentul celor mai mari creşteri salariale de anul trecut a fost sectorul de depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, cu o creştere de 30%, urmat de învăţământ, cu 28%, şi de repararea maşinilor şi echipamentelor, tot cu o creştere de 28% a salariilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO