Eveniment

Termenul pentru depunerea ofertelor la Electrica Oltenia si Moldova ar putea fi prelungit

05.10.2004, 00:00 11

Termenul pentru depunerea ofertelor finale pentru Electrica Oltenia si Electrica Moldova, doua dintre cele mai mari distributii de electricitate din Romania, ce expira pe 6 octombrie, ar putea fi prelungit cu inca doua saptamani, la cererea unora dintre investitori, au spus pentru Ziarul Financiar surse apropiate procesului de privatizare.
"Este inca in discutia Comisiei de privatizare, daca termenul (de depunere al ofertelor finale - n.r.) va fi prelungit. Union Fenosa a cerut o amanare de doua saptamani a termenului pentru depunerea ofertelor. Cei de la CEZ au avut la randul lor sugestii asemanatoare anterior", afirma sursele citate. Ele adauga ca este de preferat ca termenul de depunere a ofertelor sa fie amanat pentru a mentine ridicat nivelul competitivitatii si a nu repeta situatia de la Electrica Banat si Dobrogea, cand discutiile cu unicul investitor Enel au durat mai mult de un an.
Reprezentantii ministerului economiei si comertului nu au putut fi contactati pana la inchiderea editiei pentru a face comentarii pe tema unei eventuale extinderi a termenului de depunere a ofertelor financiare de catre investitori la cele doua distributii.
Pentru cele doua distributii de electricitate au depus expresii de interes pana acum gigantul german de utilitati E.ON, CEZ (Cehia), Union Fenosa (Spania) alaturi de un fond de investitii inregistrat in Cipru, AES (SUA), respectiv Public Power Corporation (Grecia).
Reprezentantii CEZ au anuntat la finele saptamanii trecuite ca vor depune oferte finale pentru ambele distributii de electricitate, in contextul in care compania energetica ceha vrea sa construiasca in Romania un portofoliu de producere - distributie de energie. CEZ are la dispozitie fonduri de 3 - 4 miliarde euro pentru extinderea operatiunilor pe pietele din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania, dar si in Germania.
Statul roman vinde direct 24,6% din actiunile Electrica Oltenia si Electrica Moldova catre investitori, care vor participa la o majorare de capital pentru a detine pachetul de 51% din actiunile fiecareia dintre cele doua filiale.
Consultanta statului la privatizarea celor doua filiale Electrica este asigurata de catre un consortiu condus de catre Bank of America Securities, din echipa facand parte si casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, respectiv casa britanica de avocatura Alen & Overy.
Electrica Oltenia are 1,36 milioane clienti in judetele Dolj, Gorj, Olt, Valcea, Mehedinti, Teleorman si Arges. Electrica Oltenia are o pondere de peste 19% in totalul veniturilor realizate de catre Electrica, in valoare de aproximativ 2 miliarde euro in 2003. Capitalul social al distributiei depaseste valoarea de 123 milioane euro, numarul de angajati fiind de circa 2.970 angajati, potrivit ultimelor date disponibile pe site-ul Electrica.
Electrica Moldova are 1,31 milioane clienti in sase judete din nord-estul Romaniei. Distributia de electricitate Electrica Moldova are un capital social de peste 112 milioane euro, in timp ce ponderea veniturilor din vanzarea de energie este de circa 11% din totalul incasarilor Electrica.
Ca marime, oricare dintre cele doua filiale este comparabila cu cele doua distributii preluate de Enel la un loc, pentru care italienii vor plati in total 111,8 milioane euro. Din punct de vedere al pretului, surse de pe piata de energie estimeaza ca pretul platit de Enel are valoarea unui pret minim pentru oricare dintre cele doua distributii scoase acum la vanzare, pe fondul unui interes mai puternic din partea investitorilor straini.
Privatizarea Electrica este o afacere estimata cu totul la peste un miliard de euro, situata ca valoare dupa cea a companiei petroliere Petrom, conform unor estimari.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO