Eveniment

Temă pentru guvern de la oamenii de afaceri: Cum facem ca în trei ani -să urcăm zece poziţii în clasamentul mondial al competitivităţii

Steven van Groningen, primul preşedinte al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României

Steven van Groningen, primul preşedinte al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României

Autor: Cristian Hostiuc

19.02.2014, 20:38 419

Coaliţia pentru Dezvoltarea României, cel mai nou grup independent care reuneşte cele mai reprezentative organizaţii ale mediului de afaceri din România, propune guvernului să-şi asume ca obiectiv strategic ca în trei ani de zile România să-şi îmbunătăţească poziţia în clasamentele de compe­titivitate economică la nivel mondial cu 10 locuri.

„Ne propunem în mod formal acest lucru. Ştim că nu va fi uşor“, spune Valeriu Nistor, membru al grupului de coordonare a acestei coaliţii şi preşedintele AmCham, Asociaţia Oamenilor de Afaceri Româno-Americani.

„Am avut o discuţie pe această temă… Dorinţă există din partea guvernului şi a premierului“, a menţionat Dante Stein, consilier personal al premierului Victor Ponta.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României reuneşte 36 de organizaţii, printre care Consiliul Investitorilor Străini - CIS, Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România - AOAR, AmCham sau Romanian Business Leaders - RBR. Această coaliţie ar avea în spate aproape jumătate din cifra de afaceri a companiilor din România şi aproape 2 milioane de angajaţi.

Steven van Groningen, primul preşedinte al acestei coaliţii, spune că motivul pentru care s-au consolidat toate aceste organizaţii într-un singur organism este de a veni la discuţiile cu guvernul ca o singură voce. „Ce vrem în final este creşterea economică. Pentru că România are un potenţial mult mai mare. Dacă vorbim despre fiscalitate, nu cerem ca deciziile să fie numai în favoarea noastră, ci ele să fie în favoarea întregului mediu de afaceri“, a menţionat el.

„Nu vrem să luăm decizii pentru guvern, dar noi credem că prin dialog se pot lua decizii mai bune“, a precizat Van Groningen, care este şi preşedintele Raiffeisen Bank.

 Mihai Bogza, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (CIS), spune că acum guvernul în loc să aibă 36 de interlocutori, cu 36 de opinii, va avea doar un singur interlocutor cu un singur punct de vedere. România se afla la finalul anului 2013 pe poziţia 76 din 148 într-un top al competitivităţii realizat de Forumul Economic Mondial. În clasamentul Doing Business, România se afla la finalul lui 2013 pe poziţia 73 din 198.

Ştim foarte bine că actuala competitivitate a României nu ne îndreptăţeşte să sperăm la un flux de investiţii major, a menţionat Nistor. În 25 de ani de economie de piaţă, clasa de business nu a reuşit să se coaguleze, fiind împărţită în foarte multe organizaţii cu interese diferite. Neavând o opoziţie puternică din partea lor, toate guvernele au putut să ia decizii peste noapte care au afectat mediul de afaceri şi rezultatele companiilor. În ultimii ani, câteva organizaţii de business au încercat să se coaguleze, trecând peste orgolii, ca să fie mai bine reprezentate în discuţiile cu autorităţile, începând de la guvern, ministere şi administraţii locale.

Până în prezent, această organizaţie a avut trei întâlniri cu premierul Ponta, din care a rezultat necesitatea unor modificări pe piaţa de capital, astfel încât bursa de la Bucureşti să fie mai atractivă pentru investitorii străini.

Steven Van Groningen reclamă faptul că guvernul ia decizii importante care afectează companiile, fără să se consulte înainte şi fără ca aceste schimbări, cum ar fi introducerea unor taxe, să se petreacă într-un termen rezonabil, de un an. “Nu mai daţi legi care să fie adoptate a două zi. Daţi legi, în special, pe partea fiscală care să aibă ca termen de introducere în practică, de măcar şase luni, dacă nu, chiar un an”, a spus Mihai Marcu, preşedintele Romanian Business Leaders şi proprietarul reţelei Medlife.

Coaliţia a stabilit zece domenii în care vor să discute cu guvernul şi unde să încerce să îmbunătăţească lucrurile – agricultură, piaţa de capital, climat investituţional, educaţie, energie, fonduri europene şi achiziţii publice, finanţe şi fiscalitate, infrastructură şi transport, IT&C şi IMM-uri.

Una dintre întrebările acestei Coaliţii este “România, ce fel de economie vrea să fie?”, “vrem să fim o ţară plină de antreprenori sau o ţară plină de angajatori?”, a menţionat Nistor. El spune că după 2004-2007, când am intrat în NATO şi în Uniunea Europeană, România şi-a pierdut drumul şi nu are un obiectiv unde vrea să ajungă mai departe.

Mihai Marcu, a cărui organizaţie RBL, sprijină antreprenoriatul şi educaţia, spune că în acest moment România are o rată de 28 de antreprenori la 1.000 de locuitori, aproape cel mai scăzut nivel din Europa, unde media este de 40 antreprenori/1.000 locuitori. “Dacă reuşim să ajungem la 35 de antreprenori, ar fi o realizare uriaşă”.

Această Coaliţie a ieşit pentru prima dată public, în plină criză politică, unde deşi are 70% din Parlament, USL(PSD şi PNL) este la un pas să se autodistrugă.

În condiţiile în care România a reuşit să aibă anul trecut o creştere economică de 3,5% şi să revină pe radarele investitorilor, această criză politică, unde din doi prieteni politici, care au obţinut cea mai importantă victorie politică de după 1989, premierul Victor Ponta, PSD, şi Crin Antonescu, liderul PNL, au ajuns să se certe în public şi să-şi întoarcă spatele. Cum afectează această criză politică mediul de afaceri?

„Crizele poltice intră în logica democraţiei, dar România are mai puţin luxul să-şi permită acest lucru pentru care are foarte mult de recuperat din punct de vedere economic”, a menţionat Bogza, care este şi preşedintele Bancpost.

Steven Van Groningen a spus că dacă vrem să creăm locuri de muncă, unde să vină investitorii, România are nevoie de stabilitate pe termen lung.

Valeriu Nistor spune că înainte să vorbim despre alţi investitori trebuie să asigurăm investitorilor actuali, cei care sunt deja în România, un climat economic competitiv.

Această Coaliţie îşi propune să înainteze cu paşi mici, consistenţi, iar în acest moment cel mai important lucru este că “existăm”, a menţionat Van Groningen.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO