Eveniment

Taxele de proprietate industrială: plus 20%

Taxele de proprietate industrială: plus 20%

Foto Shutterstock

Autor: Dinca Thomas

09.01.2012, 00:03 251

Taxele de proprietate industrială, pentru neplata cărora titularul unui brevet poate pierde protecţia, sunt mai mari cu 20% din ianuarie deoarece Guvernul nu a mai amânat creşterea, şeful Oficiului de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) spunând că este într-o situaţie "neaşteptată şi stresantă" în care a cerut amânarea, dar nu a primit avize.

Taxele de proprietate industrială sunt percepute persoanelor fizice şi juridice pentru protecţia proprietăţii industriale, respectiv invenţii, mărci şi indicaţii geografice, desene şi modele industriale, dar şi pentru menţinerea în vigoare a titlurilor de protecţie.

Cuantumul taxelor poate fi actualizat anual, prin hotărâre de guvern, în funcţie de evoluţia cursului de schimb şi de inflaţie, valabile la data de 1 noiembrie a fiecărui an, dar hotărârea Guvernului trebuie să intre în vigoare începând cu prima zi a anului următor.

Începând cu 1 ianuarie 2011, taxele în domeniul proprietăţii industriale ar fi trebuit actualizate la un curs de 4,3 lei pentru un euro faţă de valoarea de calcul actuală de 3,6 lei pentru un euro, ceea ce presupune o creştere a taxelor cu circa 20%. Considerând că o asemenea majorare va restrânge posibilităţile financiare ale solicitanţilor şi, implicit, va conduce la diminuarea numărului de cereri de protecţie, cu un puternic efect negativ asupra activităţii de inovare pe timp de criză, Guvernul a decis pe final de an, prin ordonanţă de urgenţă aprobată la 30 decembrie 2010, să amâne această majorare cu un an, până la 1 ianuarie 2012.

Până în acest moment însă, Guvernul nu a emis o altă ordonanţă de urgenţă prin care să amâne din nou această majorare, astfel că taxele de proprietate industrială sunt mai mari cu 20% de la 1 ianuarie 2012, ca efect al legii.

Directorul general OSIM, Gabor Varga, a admis că există o problemă, deoarece a propus o nouă amânare a acestei majorări, dar nu a primit la timp avizele din partea ministerelor Economiei şi Finanţelor.

"Suntem puţin stresaţi, pentru că trebuia să primim de mult avizele de la ministere. Este o situaţie foarte delicată, zilnic aşteptăm aceste avize şi, cum le vom primi, vom propune Guvernului amânarea în regim de urgenţă", a spus Varga.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO