Eveniment

Taxa pe mediu pune pe jar industria lemnului

17.01.2006, 21:11 19

Companiile care lucreaza in industria prelucrarii lemnului trebuie sa contribuie cu 3% din vanzari.

Companiile care activeaza in industria prelucrarii lemnului se asteapta la o scadere a rentabilitatii in acest an in conditiile in care autoritatile au introdus o noua taxa de 3% aplicata la valoarea de vanzare a produselor obtinute prin prelucrarea lemnului, pentru constituirea Fondului de mediu.

"Aceasta noua taxa va afecta foarte grav toata industria. A fost ca o lovitura din senin pe care nu o anticipam, mai ales in conditiile in care anul 2005 a fost cel mai greu de dupa 1990 pentru producatorii de mobila", a declarat Aurel Rizea, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR). El a adaugat ca foarte multe fabrici exportatoare au lucrat pe pierderi in 2005 din cauza aprecierii leului, situatie care ar putea continua si in 2006.

"Eficienta in acest domeniu a fost foarte slaba. Daca la costurile deja mari se mai adauga si aceasta taxa, pierderile exportatorilor se vor adanci", a comentat reprezentantul APMR.

El a adaugat ca efectul total al acestei taxe nu va putea fi cuantificat decat dupa publicarea normelor metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta privind Fondul de mediu, aparuta in Monitorul Oficial din 30 decembrie.

"Inca nu se stie exact daca se va aplica si mobilierului sau numai masei lemnoase brute. Normele metodologice de aplicare a legii vor fi publicate abia peste 90 de zile", a spus Rizea. El a adaugat ca Asociatia intentioneaza sa faca lobby pe langa organismele in masura pentru a se renunta la aceasta prevedere.

"O taxa de 3% aplicata asupra valorii de vanzare a produsului reprezinta extrem de mult", a apreciat Dumitru Petcu, directorul general al producatorului de mobila Alprom din Pitesti.

"Aceasta taxa va fi resimtita de producatorii de mobila ca o majorare a costurilor, ceea ce va lovi direct in ratele lor de rentabilitate. Practic la o rata a rentabilitatii de 5%, aplicarea unei taxe de 3% va conduce la scaderea acesteia la un procent de 2%", a explicat Petcu.

Principalele probleme cu care s-au confruntat producatorii de mobila in 2005 au fost majorarea preturilor la materiile prime, materiale si servicii, aprecierea monedei nationale comparativ cu valuta si instabilitatea legislativa, in special cea fiscala. Dupa prima jumatate a anului, majoritatea jucatorilor au inceput sa se orienteze catre alte piete. Printre acestea au prezentat interes piata interna si tarile estice in special Rusia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO