Eveniment

Taxa de mediu mai mica pentru industria mobilei

07.02.2006, 20:56 17

Autoritatile au decis sa reduca de la 3% la 1% taxa care urma sa se aplice la valoarea de vanzare a produselor obtinute prin prelucrarea lemnului pentru constituirea Fondului de mediu, potrivit jucatorilor din domeniu.

"Era vorba de fapt de o taxa la taxa: prima, de 3%, urma sa se aplice lemnului pe picior, iar alta, tot de 3%, lemnului brut. Datorita demersurilor facute de patronate, se va stabili printr-o noua ordonanta de urgenta sa se aplice intr-un procent de 1% o taxa numai asupra lemnului brut", a declarat pentru ZF Aurel Rizea, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).

Surse din Ministerul Mediului au confirmat faptul ca nivelul taxei va fi redus, dar au apreciat ca valoarea acesteia urmeaza sa fie aprobata de Parlament.

Reprezentantul APMR spune ca, in noua varianta, taxa de mediu va determina o majorare a preturilor materiilor prime, insa impactul la nivelul industriei mobilei va fi mult mai redus.

Pe de alta parte, principalii jucatori din piata nu vad deloc oportuna introducerea unei taxe de mediu, in conditiile in care 2005 a fost cel mai greu an pentru industria mobilei din Romania.

"La modul in care taxa a fost initial gandita (3% - n.r.), ar fi determinat o majorare cu 8% a preturilor de export, ceea ce s-ar fi concretizat in iesirea definitiva de pe pietele externe a producatorilor romani", a afirmat Dan Viorel Sucu, presedintele Mobexpert, cel mai mare jucator local de pe piata mobilei.

"Cu toate acestea impactul asupra industriei va exista. Multe dintre fabricile romanesti se afla deja intr-o situatie foarte dificila. Sa vii dupa un an foarte greu si sa mai ceri ceva, este sinucidere curata", a adaugat Sucu.

Anul trecut, afacerile producatorilor de mobila au avut de suferit din cauza majorarii pretului la materiile prime, materiale, utilitati, transporturi si servicii, si a aprecierii monedei nationale in raport cu euro.

In aceste conditii, jucatorii din piata au anuntat schimbari de strategii intre care si reorientarea catre alte piete, tendinta care, spun reprezentantii APMR, se va mentine si in 2006. Una din zonele vizate de acestia este Rusia, insa nici piata interna nu este de ocolit pe viitor.

Principalii producatori autohtoni de mobila sunt Elvila, Mobexpert, Alprom Pitesti, Silvarom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO