Eveniment

Tancuri nemtesti pentru soldatii romani

09.09.2003, 00:00 50

Armata romana va primi, pana la sfarsitul lui 2004, de la Ministerul Apararii din Germania, 36 de tancuri Gepard, specializate in lupta antiaeriana. Colonelul Catalin Moraru, din cadrul Departamentului de Armament al MApN si director al programului Gepard, precizeaza ca tancurile sunt oferite gratuit, inclusiv logistica.
Contractul cu partea germana garanteaza ca cele 36 de tancuri vor fi livrate pana la sfarsitul lunii octombrie 2004. Pana in prezent, au fost livrate sase tancuri iar pana la sfarsitul anului vor mai sosi alte patru bucati.
Colenelul Moraru a mai precizat ca tancurile sunt construite in 1980 iar pentru modernizarea lor MApN va cheltui 40 de milioane de dolari.
Tancurile vor fi repartizate unitatii militare de profil din Turda, unde se afla deja cele sase exemplare livrate.
In acelasi timp, seful Departamentului Armamente din MApN, Gheorghe Matache, a inceput o vizita in Marea Britanie, unde va face o evaluare a programelor de modernizare a fregatelor achizitionate de Romania. Grupul britanic BAE Systems Plc a fost ales pentru a moderniza cele doua fregate achizitionate de statul roman in luna ianuarie a acestui an. Contractul prevede doua etape distincte, prima dintre acestea urmand sa fie derulata in Marea Britanie, in vreme ce a doua va avea loc in Romania.
Pentru prima etapa a programului, ce presupune dotarea Fortelor Navale Romane cu fregatele HMS Coventry si HMS London, complet interoperabile cu navele NATO si initierea unui program de sprijin logistic pe termen lung (martie 2003-iunie 2005) pretul ferm este de 116 milioane lire sterline. Etapa a doua se va desfasura in functie de cerintele operationale ale Fortelor Navale Romane, pentru dezvoltarea capacitatii navelor (in perioada 2008-2009).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO