Eveniment

Tanasescu vrea sa faca din rectificarea bugetara "o miscare continua"

18.11.2003, 00:00 18



Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, intentioneaza sa faca din a doua rectificare bugetara pe anul in curs "o miscare continua". "La fiecare sedinta de guvern vom face realocari, pe baza rectificarii din august", spune Tanasescu.



In acest fel, ministrul finantelor incearca sa evite ca bugetul pe 2003 sa se incheie cu un deficit de numai 2,2-2,3%, din cauza ca multe ministere nu si-au realizat programul de cheltuieli. Dupa noua luni din acest an, deficitul era de numai 0,9% din PIB.



In aceste conditii, Finantele ar putea renunta la redeschiderea emisiunii de euroobligatiuni lansata in vara. O decizie urmeaza sa fie luata in aceste zile.



"Daca din analiza cheltuielilor bugetare va rezulta ca sunt economii la salarii, cheltuieli materiale, le vom folosi pentru suplimentarea cheltuielilor finantate din intrari de credite deja contractate, pentru a nu mai iesi pe piata externa", spune Mihai Tanasescu.



Maine urmeaza sa inceapa dezbaterile in plenul Parlamentului asupra proiectului bugetului de stat pe 2004.





Opozitia nu voteaza bugetul



Liberalii si democratii au decis sa nu voteze proiectul bugetului de stat pe 2004, a anuntat ieri purtatorul de cuvant al aliantei PNL-PD, Calin Popescu Tariceanu. Unul dintre motivele acestui refuz il constituie faptul ca dezbaterile in comisiile parlamentare legate de proiectul de buget au fost "mai mult decat formale", reprezentantii celor doua partide avand informatii ca acelasi lucru se va intampla si in plenul celor doua Camere, a spus Tariceanu. Reprezentantii celor doua partide s-au aratat indignati de comunicatul remis presei de Serviciul de Comunicare si Relatii Publice al Ministerului de Finante, in care se aduceau acuze grave opozitiei in contextul dezbaterii bugetului. Tariceanu a spus ca acest comunicat nu a fost semnat de cineva anume, ci a fost remis de Serviciul de Comunicare, fiind deci alcatuit de functionari publici care nu au dreptul sa faca aprecieri de natura politica. Ministerul a apreciat, la finele saptamanii trecute, ca atat reprezentantii PNL, cat si cei ai PD au lecturat "pe sarite" proiectul legii bugetului de stat pentru anul viitor, iar criticile lor la adresa prevederilor documentului sunt demagogice si populiste.





Schimbari in fiscalitate



O echipa de experti ai FMI urmeaza sa discute in aceasta saptamana cu reprezentanti ai Ministerului Finantelor proiectul de strategie fiscala care ar trebui sa acopere perioada ramasa pana in 2007.



Potrivit schimbarilor prevazute, societatile incluse in categoria microantreprinderilor vor reveni, in apropierea momentului de aderare la Uniunea Europeana, la sistemul de impozitare a profitului aplicat pentru celelalte firme.



Microantreprinderile sunt societati cu un numar de pana la zece angajati si o cifra de afaceri sub echivalentul a 100.000 de euro. Aceste firme platesc impozitul pe profit printr-o cota de 1,5% aplicata cifrei de afaceri, in vreme ce cota standard este de 25% din profitul brut.



Potrivit lui Tanasescu, masura este determinata de necesitatea alinierii la legislatia europeana, care nu prevede o astfel de forma de impozitare.



Totodata, ministrul Finantelor a aratat ca in anii 2005 - 2006 se va reduce treptat cota de impozit pe profit de la 25% la 20%, concomitent cu o crestere a impozitului pe dividende de la 10% (pentru companii) la 15%.



Ministerul pregateste si plata anuala a impozitului pe profit, cu un sistem de plati anticipate pe parcursul anului. In strategia fiscala pana in 2007 mai sunt cuprinse si alte initiative, cum ar fi recunoasterea unor deduceri privind pierderile din creante neincasate si cele eferente stocurilor degradabile si neimputabile.



Cota de deducere fiscala a creantelor neincasate va creste treptat pana la 100%, fata de nivelul de 20% aplicat in prezent.



De asemenea, Ministerul Finantelor va incepe, anul viitor, elaborarea unui ghid al preturilor de transfer, care va prezenta cheltuielile deductibile fiscal in cazul companiilor multinationale.



In plus, ministerul va elabora norme de impozitare in cazul firmelor inregistrate in paradisuri fiscale, reglementari care vor intra in vigoare pana in anul 2006. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO