Eveniment

Suspendarea presedintelui nu modifica ratingul, spun agentiile de profil

Suspendarea presedintelui nu modifica ratingul, spun agentiile de profil

Click pentru imaginea marita

23.04.2007, 18:27 19

Doua din principalele agentii de rating, Moody's si Fitch, au spus dupa schimbarea temporara de presedinte ca situatia politica nu cere o reducere de rating.
Doar suspendarea presedintelui, in conditiile in care aceasta nu are alte efecte colaterale, nu este suficienta pentru cresterea riscului de tara si reducerea ratingului, au declarat reprezentantii agentiilor Fitch Ratings si Moody's. Agentia de rating Standard&Poor's, care a redus in urma cu doua saptamani perspectiva ratingului Romaniei de la pozitiv la stabil, nu a reactionat oficial la anuntul suspendarii presedintelui.
"Votul Parlamentului reprezinta cel mai recent capitol in povestea rivalitatii personale dintre presedinte si premier. Suspendarea nu reprezinta, in sine, un motiv pentru o revizuire imediata in sens negativ a ratingului Romaniei", a afirmat directorul Fitch pentru statele europene emergente, Andrew Colquhoun, citat de agentia Mediafax.
El a precizat ca o eventuala campanie electorala ar exercita presiuni asupra cheltuielilor publice, facand situatia mai problematica. "O campanie electorala va crea presiuni pentru majorarea cheltuielilor si a deficitului bugetar, ceea ce se va adauga riscului de supraincalzire economica. De asemenea, orice semn ca aceasta criza politica va duce la manifestari de strada reprezinta un semnal negativ", a mai spus Colquhoun. Declaratiile sale au venit insa vineri la pranz, inainte ca presedintele suspendat Basescu sa declare ca s-a razgandit asupra demisiei si cand inca existau speculatii privind posibile alegeri prezidentiale anticipate cauzate de o demisie a acestuia. Colquhoun a adaugat ca riscul real derivat din disputele politice se refera la neimplementarea reformelor structurale si a masurilor anticoruptie necesare in Romania.
Moody's Investors Service, a doua agentie care a luat o pozitie referitor la situatia din Romania, a anuntat ca nu va modifica in sens negativ ratingul de tara, criza politica din Romania provocand o ingrijorare "moderata".
"Ingrijorarea noastra este moderata si nu va avea impact asupra ratingului", a declarat vicepresedintele adjunct al agentiei, Kenneth Orchard, preluat de Mediafax. La fel ca si in opinia Fitch, reprezentantul Moody's a precizat ca motivele serioase de preocupare ar veni din eventuale derapaje de la politica bugetara stabilita de Guvern. "Daca cheltuielile guvernamentale ar creste dramatic, am fi mai ingrijorati", a spus oficialul Moody's. El a mai declarat ca, desi situatia politica nu reduce ratingul Romaniei, nici nu ofera perspective pentru imbunatatirea ratingului, mai ales pentru datoriile in valuta. "Ratingul Romaniei s-a imbunatatit, in ultimii cinci ani, ca urmare a reformelor economice si institutionale care au fost puse in practica", a mai declarat Orchard, de la agentia Moody's. In conditiile in care reformele au fost practic oprite, este dificil de estimat modificarea viitoare a ratingului Romaniei, a mai spus el.
Standard&Poor's, a treia mare agentie de rating de tara, nu a avut nicio reactie la anuntul suspendarii presedintelui. In urma cu doua saptamani, agentia de evaluare financiara a luat decizia reducerii perspectivei de rating de la pozitiv la stabil, precizand ca restructurarea Guvernului (prin scoaterea PD de la guvernare) a redus sansele de continuare a reformelor economice.
In ziua anuntului suspendarii presedintelui, majoritatea analistilor si managerilor consultati de ZF au spus ca nu vad efecte semnificative ale schimbarilor politice, atata vreme cat politica economica a Guvernului sau alte aspecte legate de intentiile economice ale Executivului nu se modifica.
Vineri, la o zi dupa suspendarea lui Traian Basescu, Bursa de Valori a inchis in crestere la nivelul tuturor indicilor, iar pe piata valutara leul si-a continuat trendul de apreciere.


In maximum doua luni, lucrurile reintra in normal

"Orice instabilitate politica aduce si instabilitate economica. O astfel de masura creste neincrederea investitorilor straini in plasarea banilor si o parte a investitiilor ar putea fi blocate pentru o perioada", spune Tina Burton, presedinte Conect Business Park. "Instabilitatea politica nu poate avea efect pe termen lung. In decurs de doua luni, lucrurile vor intra in normal si toate problemele politice vor fi lasate in urma", a spus Dennis Selinas, country manager Charlemagne Capital. Si Mugur Ceraceanu, directorul general al companiei de asigurari Asiban, crede ca economia va fi afectata intr-o masura relativ mica deoarece companiile sunt independente de fenomenul politic. "Economia nu a inregistrat o crestere pe masura asteptarilor, dar nici nu a raspuns fenomenului politic din ultimele trei luni. Lipsa puterii politice poate crea fenomene negative asupra economiei romanesti daca clasa politica nu va reactiona rapid", a spus Ceraceanu. "Cat de mare va fi socul e greu de spus. E o stare de nesiguranta. E o stare noua. Nu s-a mai intamplat. Probabil ca pentru cei care sunt investitori noi e un mare semn de intrebare. Doar cei care sunt aici isi vor continua businessul", crede Tudor Moldovan, director general al companiei de asigurare Generali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO