Eveniment

Surpriza lunii mai: producţia industrială a crescut peste aşteptări, la 8%

Foto Shutterstock

Surpriza lunii mai: producţia industrială a crescut peste aşteptări, la 8%

Autor: Claudia Medrega

11.07.2011, 00:07 1165

Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatoridin economie, a adus în mai o surpriză plăcută, înregistrând ocreştere de 8% comparativ cu mai 2010 şi urcând cu 1,6% faţă deluna precedentă, după ce în martie şi aprilie a dat semne deoboseală.

Creşterea producţiei industriale cu 8% faţă de mai 2010, caserie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi desezonalitate, a fost determinată în principal de creşterile dinindustria prelucrătoare şi industria extractivă.

Iar avansul de 1,6% faţă de aprilie a fost cea mai rapidă ratăde creştere lunară a producţiei industriale din noiembrie 2010,potrivit lui Eugen Sinca, analist BCR.

Şi analiştii ING Bank susţin că plusul producţiei industrialedin luna mai, de 1,6%, în termeni ajustaţi sezonier, a fost pesteaşteptări, creşterea datorându-se în totalitate industrieiprelucrătoare. Comparativ cu aprilie, industria extractivă şiproducţia şi furnizarea de energie electrică au fost în scădere.ING anticipa o creştere a producţiei industriale de doar 0,5% faţăde aprilie.

Alt factor pozitiv remarcat de economiştii ING Bank este faptulcă cifra pentru luna aprilie a fost revizuită în creştere la 0,5%de la -0,2%, ceea ce indică faptul că probabil producţiaindustrială a continuat să aibă o performanţă bună în al doileatrimestru, sprijinind astfel creşterea economică.

În ultimul an şi jumătate, producţia industrială s-a menţinut înteritoriul pozitiv, datorită cererii externe, după ce în primaparte a lui 2009 ajunsese să înregistreze ritmuri de scădere dedouă cifre. De când a revenit pe plus, în noiembrie 2009, producţiaindustrială a înregistrat oscilaţii ample de la o lună la alta,rămânând pe plus.

Motorul care ajută economia

Producţia industrială a fost principalul motor care a reuşit săscoată economia din recesiune, în primul trimestru din acest anînregistrând o creştere cu peste 10%, cea mai mare parte aproducţiei mergând la export. Deşi producţia industrială a rămas pecreştere faţă de anul trecut, a încetinit ritmul la începutulprimăverii, spre 6%, având în vedere că cererea de la export s-amai temperat. "Cele mai recente date arată că, după ieşirea multaşteptată din recesiune în primul trimestru din 2011, economiaromânească va consolida acest rezultat bun în al doilea trimestru,cu o creştere economică de aproximativ 0,6%, trimestru latrimestru", anticipează Sinca de la BCR. În trimestrul I creştereaeconomică a fost de 0,7% faţă de ultimul trimestru de anul trecut,iar în trimestru IV 2010 de numai 0,1%.

Institutul Naţional de Statistică va anunţa pe 16 august, ora09:00, cum a evoluat economia în trimestrul al doilea, rezultatcare este extrem de aşteptat pentru a vedea dacă trendul decreştere început în octombrie 2010 se menţine.

Negociatorul-şef al României în relaţia cu FMI, Jeffrey Franks,a declarat recent că evoluţia economiei în trimestrul al doilea vafi sub primul trimestru din cauza încetinirii exporturilor şi aproducţiei industriale.

Ce a influenţat creşterea producţieiindustriale

Industria extractivă a urcat în mai cu 16% comparativ cu aceeaşilună din 2010, în timp ce pentru industria prelucrătoare plusul afost de 7,8%, potrivit datelor de la Institutul Naţional deStatistică. În cazul componentei de producţie şi furnizare deenergie electrică şi termică, gaze, apă caldă creşterea a fost de6,2%. Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarelecreşteri: industria bunurilor intermediare +13,2%, industriaenergetică +7,3%, industria bunurilor de folosinţă îndelungată+5,6%, industria bunurilor de capital +3,2% şi industria bunurilorde uz curent +0,7%. Ca serie brută, producţia industrială a urcatîn mai cu 7,1% comparativ cu mai 2010. Faţă de luna aprilie 2011,producţia industrială a crescut cu 8,4% ca serie brută, respectivcu 1,6% ca serie ajustată. În primele cinci luni, producţiaindustrială a urcat cu 8,9% comparativ cu aceeaşi perioadă de anultrecut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO