Surpriza lunii mai: producţia industrială a crescut peste aşteptări, la 8%

Autor: Claudia Medrega 11.07.2011

Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a adus în mai o surpriză plăcută, înregistrând o creştere de 8% comparativ cu mai 2010 şi urcând cu 1,6% faţă de luna precedentă, după ce în martie şi aprilie a dat semne de oboseală.

Creşterea producţiei industriale cu 8% faţă de mai 2010, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost determinată în principal de creşterile din industria prelucrătoare şi industria extractivă.

Iar avansul de 1,6% faţă de aprilie a fost cea mai rapidă rată de creştere lunară a producţiei industriale din noiembrie 2010, potrivit lui Eugen Sinca, analist BCR.

Şi analiştii ING Bank susţin că plusul producţiei industriale din luna mai, de 1,6%, în termeni ajustaţi sezonier, a fost peste aşteptări, creşterea datorându-se în totalitate industriei prelucrătoare. Comparativ cu aprilie, industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică au fost în scădere. ING anticipa o creştere a producţiei industriale de doar 0,5% faţă de aprilie.

Alt factor pozitiv remarcat de economiştii ING Bank este faptul că cifra pentru luna aprilie a fost revizuită în creştere la 0,5% de la -0,2%, ceea ce indică faptul că probabil producţia industrială a continuat să aibă o performanţă bună în al doilea trimestru, sprijinind astfel creşterea economică.

În ultimul an şi jumătate, producţia industrială s-a menţinut în teritoriul pozitiv, datorită cererii externe, după ce în prima parte a lui 2009 ajunsese să înregistreze ritmuri de scădere de două cifre. De când a revenit pe plus, în noiembrie 2009, producţia industrială a înregistrat oscilaţii ample de la o lună la alta, rămânând pe plus.

Motorul care ajută economia

Producţia industrială a fost principalul motor care a reuşit să scoată economia din recesiune, în primul trimestru din acest an înregistrând o creştere cu peste 10%, cea mai mare parte a producţiei mergând la export. Deşi producţia industrială a rămas pe creştere faţă de anul trecut, a încetinit ritmul la începutul primăverii, spre 6%, având în vedere că cererea de la export s-a mai temperat. "Cele mai recente date arată că, după ieşirea mult aşteptată din recesiune în primul trimestru din 2011, economia românească va consolida acest rezultat bun în al doilea trimestru, cu o creştere economică de aproximativ 0,6%, trimestru la trimestru", anticipează Sinca de la BCR. În trimestrul I creşterea economică a fost de 0,7% faţă de ultimul trimestru de anul trecut, iar în trimestru IV 2010 de numai 0,1%.

Institutul Naţional de Statistică va anunţa pe 16 august, ora 09:00, cum a evoluat economia în trimestrul al doilea, rezultat care este extrem de aşteptat pentru a vedea dacă trendul de creştere început în octombrie 2010 se menţine.

Negociatorul-şef al României în relaţia cu FMI, Jeffrey Franks, a declarat recent că evoluţia economiei în trimestrul al doilea va fi sub primul trimestru din cauza încetinirii exporturilor şi a producţiei industriale.

Ce a influenţat creşterea producţiei industriale

Industria extractivă a urcat în mai cu 16% comparativ cu aceeaşi lună din 2010, în timp ce pentru industria prelucrătoare plusul a fost de 7,8%, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. În cazul componentei de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă creşterea a fost de 6,2%. Pe marile grupe industriale s-au înregistrat următoarele creşteri: industria bunurilor intermediare +13,2%, industria energetică +7,3%, industria bunurilor de folosinţă îndelungată +5,6%, industria bunurilor de capital +3,2% şi industria bunurilor de uz curent +0,7%. Ca serie brută, producţia industrială a urcat în mai cu 7,1% comparativ cu mai 2010. Faţă de luna aprilie 2011, producţia industrială a crescut cu 8,4% ca serie brută, respectiv cu 1,6% ca serie ajustată. În primele cinci luni, producţia industrială a urcat cu 8,9% comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată.