Eveniment

Surpriza bugetului pe iunie: deficit bugetar zero, în condiţiile creşterilor de încasări din TVA şi impozit pe profit şi diminuării cheltuielilor cu salariile şi bunuri şi servicii

Surpriza bugetului pe iunie: deficit bugetar zero, în...

Autor: Răzvan Botea

27.07.2023, 00:08 7963

Execuţia bugetară în iunie dă un spaţiu de manevră negocierilor de ajustare, având în vedere că nu a mai crescut deficitul. Însă execuţia de anul trecut ne arată că în partea a doua a anului s-a făcut un deficit de 4%, faţă de 1,7% în primele şase luni Acum, la şase luni din 2023, deficitul este de 2,3% din PIB. Cât va fi în următoarele şase luni?

Bugetul statului s-a mai ameliorat în iunie, când cheltu­ielile au crescut cu 13%, dar venitu­rile au avansat cu aproape 20%, pe fondul revenirii încasărilor din impozit pe profit, TVA, dar şi din încasările dividendelor de 3 mld. lei de la Hidroelectrica. Astfel, îmbunătăţirea bugetului din iunie dă un moment de respiro negocierilor din coaliţia de guvernare PSD-PNL pe te­ma creşterii taxării versus scăde­rea cheltuielilor de la buget.

Pe primele şase luni din 2023 însă deficitul bugetar a fost de 2,3% din PIB, cu 0,6% din PIB mai mult decât în aceeaşi perioadă din anul trecut. În a doua jumătate din 2022, s-au mai adăugat 4% din PIB la deficit şi întrebarea cea mai importantă este cât se va adăugă în ultima jumătate din 2023. Ţinta de deficit bugetar din 2023 este de 4,4% din PIB, dar nimeni, inclusiv ministrul de finanţe, nu mai crede în ea.

„Şansele sunt mici (să mai atingem ţinta de deficit – n. red.). Ce poate face guvernul, ce a mai făcut în anii anteriori, este să ducă deficitul din anul acesta în anul viitor, neplătind factu­rile, dar pe ESA (metodologia euro­peană – n.red.) se vede. România fiind în procedura de deficit excesiv, CE va fi atentă la cum este realizată execuţia bu­ge­tară, spune Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari.

„Nu văd mare spaţiu de manevră. Trebuie luate măsuri pentru a fi ţinut sub control, şi de exemplu, sunt facturi neplătite la energie şi, probabil, la TVA“

Pe datele actuale, guvernul nu ar trebui să mai adauge la deficitul bugetar mai mult de 2,1% din PIB ca să ajungă în ţintă, pentru că deja are un deficit de mai bine de 2,3% din PIB în primele şase luni. Pe cel mai pesimist scenariu, în care ritmul de creştere al deficitul rămâne similar, la final de 2023 guvernul ar închide bugetul cu un deficit de 6,9% din PIB. Într-un scenariu mai puţin pesimist, în care creşterea deficitului se temperează şi rămâne la nivelul din 2022, atunci diferenţa dintre cheltuieli şi venituri ar ajunge la final de an la 6,3% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO