Eveniment

Supermarketurile au taiat din felia micilor comercianti

10.07.2007, 19:02 15

Extinderea retelelor de supermarketuri si hipermarketuri a determinat o reducere a numarului intreprinderilor mici si mijlocii care au ca activitate comertul, ponderea acestora in totalul IMM-urilor reducandu-se la 30% fata de peste 40% in 2001, potrivit reprezentantilor Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Potrivit datelor publicate in Carta Alba a IMM-urilor, in Romania erau inregistrate, la sfarsitul anului 2005, 526.000 de firme mici si mijlocii, dintre care cele mai multe activau in domenii cum ar fi comert, servicii prestate firmelor si constructii.
"Reducerea numarului firmelor din comert este determinata de intrarea pe piata a hipermarketurilor, care au determinat inchiderea mai multor societati din domeniul comertului. Aceste firme vor fi afectate in continuare de extinderea acestui tip de magazine", a spus Constantin Ciutacu, vicepresedintele Consiliului Concurentei.
Dincolo de concurenta accentuata, principalele probleme cu care se confrunta IMM-urile sunt birocratia, fiscalitatea excesiva si angajarea si mentinerea personalului.
Problema cu personalul este relativ noua pentru companiile de aceasta marime, insa devine din ce in ce mai stringenta. Astfel, IMM-urile investesc mai mult fata de anii trecuti in training-uri pentru personal.
"Faptul ca fiscalitatea excesiva a trecut de pe locul I pe locul II este un semnal benefic", a spus Eugen Ciorici, vicepresedinte ANAF. Cu toate ca IMM-urile au avut o evolutie pozitiva anul trecut, cea mai mare parte dintre acestea se asteapta ca integrarea in UE sa fie benefica mediului de afaceri.
Anul trecut, cresterea pe piata interna era principalul obiectiv al IMM-urilor, insa acum doar 37% dintre acestea urmaresc acest tip de dezvoltare, restul orientandu-se catre piata externa.
In Romania continua sa fie de 2,5 ori mai putine IMM-uri decat in UE, iar gradul de capitalizare al acestora este mult mai scazut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO