Eveniment

Suedia a câştigat Eurovision 2023. Loreen este doar a doua persoană şi prima femeie care câştigă Eurovision de două ori, după irlandezul Johnny Logan

Suedia a câştigat Eurovision 2023. Loreen este doar a...

Autor: Cosmin Pirv

14.05.2023, 07:27 122

Loreen este doar a doua persoană şi prima femeie care câştigă Eurovision de două ori, după irlandezul Johnny Logan.

„Este atât de copleşitor. Sunt atât de recunoscătoare. Nici în cele mai nebuneşti vise ale mele nu credeam că se va întâmpla asta”, a spus artista, potrivit BBC.

Victoria Suediei înseamnă că această ţară va găzdui competiţia de anul viitor în ceea ce va fi cea de-a 50-a aniversare a victoriei istorice a trupei Abba cu Waterloo în 1974.

Vedeta, care a câştigat ultima dată concursul în 2012, a învins-o pe finlandeza Käärijä.

Iată podiumul Eurovision:

Suedia: Loreen - Tattoo (583 puncte)
Finlanda: Käärijä - Cha Cha Cha (526 puncte)
Israel: Noa Kirel - Unicorn (362 puncte).

Concurusul a fost găzduit de Liverpool în numele Ucrainei, afecatată de război.

Spectacolul a început cu câştigătorii de anul trecut, Kalush Orchestra, care au interpretat o versiune extinsă a cântecului lor Stefania într-un segment preînregistrat de la Kiev. Kalush a interpretat noul lor single Changes, transmiţând un mesaj de sfidare la adresa Rusiei: „Dă totul până la capăt / Eliberează-mă”.

A fost prima dintre numeroasele referiri la război, într-un spectacol care a avut un ton mai politic decât majoritatea ediţiilor Eurovision.

Formaţia croată Let 3! a interpretat un cântec în care s-a referit la Vladimir Putin, în timp ce trupa cehă Vesna a cântat în ucraineană „Suntem cu tine în inimile noastre”. Trupa ucraineană Tvorchi a interpretat un cântec inspirat de asediul de la Mariupol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO