Eveniment

Subventii mai mici pentru agricultori

01.07.2008, 19:36 14

Bugetul pentru un hectar agricol va fi in acest an cu peste 65 de euro mai mic fata de 2007.
Agricultorii romani vor primi in acest an subventii in valoare de 98 de euro la hectar, bani veniti din partea Uniunii Europene si de la bugetul national (51 euro - sprijin UE si 47 euro - de la statul roman), in conditiile in care in toamna lui 2007 au primit subventii de 164 de euro la hectar - 151 euro/ha pentru infiintarea culturilor si 13,3 euro/ha sub forma subventiei pentru motorina.
"Anul acesta nu se vor mai primi bani de la buget pentru ca nu sunt. Vom incerca sa negociem cu guvernul pentru a ajunge la un compromis, dar suntem siguri ca fermierii nu vor mai primi nimic in plus pentru ca nu sunt bani", a declarat Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania.
Jucatorii din agricultura spun ca Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor a promis reducerea pretului la motorina cu 0,6 lei/litru, dar ca aceasta scadere este nesemnificativa. De asemenea, sunt promise subventii pentru irigat, dar suprafata irigata va fi foarte mica. "Din cele aproximativ 10 milioane de hectare de teren agricol, doar 500.000 de hectare pot fi irigate si doar 200.000 de hectare se vor iriga in realitate", a spus Marcel Cucu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).
Nu doar subventiile mai mici ii nemultumesc pe agricultori, ci si faptul ca banii nu au venit la timp. "Sprijinul din toamna s-a resimtit extraordinar. Productia buna de anul acesta se datoreaza in mare parte subventiilor de anul trecut date la timp. In 2008 asteptam resurse incepand cu luna februarie, cand incepe ciclul de primavara si cand trebuie cumparate ingrasaminte, seminte, pesticide, motorina si altele. Banii au venit insa mai tarziu, ceea ce i-a determinat pe agricultori
sa-i foloseasca pentru a-si acoperi pierderile", este de parere Cucu.
Cei optimisti spera insa ca vor primi tot anul acesta si subventia la hectar stabilita de Uniunea Europeana si stat pentru 2008, subventie care se ridica la aproximativ 120 de euro/ha. "Este posibil ca banii sa fie acordati incepand cu noiembrie, mai ales ca vin alegerile parlamentare. Acestia vor ajuta fermierii la infiintarea culturilor de primavara, dar si pentru lucrarile neterminate de anul acesta", opineaza Viorel Matei. Sperantele fermierilor sunt hranite si de autoritati, care promit ca cel tarziu in luna decembrie va incepe procesul de acordare a platilor pentru 2008.
Presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania considera ca estimarile anterioare privind productia de cereale din 2008 trebuie revizuita, dar si in conditiile in care aceasta ar fi cu 15% mai mica, adica va atinge un volum de 18,4 milioane de tone, agricultorii nu isi vor mai pune problema acoperirii unor pierderi, ci se vor gandi deja la castig.
"Anul acesta vom produce 5,4 milioane de tone de grau, cu 10 - 15% mai putin decat s-a preconizat anterior, dar si asa castigurile vor fi mari, daca se mentine trendul ascendent al preturilor, iar graul se va vinde cu 0,7 lei/kg, nu cu 0,4 lei/kg, valoare la care ajungea acum doi ani. Cine vinde graul cu peste 0,6 lei/kg si orzul cu peste 0,5 lei/kg va avea profitul asigurat", incheie Matei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO