Eveniment

SUA au efectuat vineri lovituri împotriva forţelor legate de Iran în Irak şi Siria, lovind ţinte care au inclus elemente ale Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice de la Teheran, ca represalii la un atac cu dronă care a ucis trei soldaţi americani aflaţi în Iordania

SUA au efectuat vineri lovituri împotriva forţelor...

Autor: Andreea Tobias

03.02.2024, 09:00 422

Atacurile aeriene asupra a şapte obiective din Irak şi Siria au fost un succes, spune Casa Albă. SUA afirmă că atacurile aeriene au avut loc pe parcursul a aproximativ 30 de minute şi au vizat trei locaţii din Irak şi patru din Siria.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, a declarat: "Forţele militare americane au lovit peste 85 de ţinte la şapte locaţii utilizate de Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice din Iran şi de grupurile militante pe care le sponsorizează. Trei dintre aceste locaţii se află în Irak. Patru dintre ele se află în Siria”.

"Numeroase avioane, inclusiv bombardiere B-1, trimise din Statele Unite, au fost implicate în această operaţiune, trăgând peste 125 de muniţii ghidate de precizie în decurs de aproximativ 30 de minute".

Facilităţile vizate au inclus centre de comandă şi control, precum şi clădiri de cartier general şi centre de informaţii, instalaţii de depozitare a rachetelor, dronelor şi facilităţi logistice. Aceste ţinte au fost selectate cu atenţie pentru a evita victimele civile şi pe baza unor dovezi clare şi incontestabile că au avut legătură cu atacurile asupra personalului american din regiune, conform Sky News.

"Departamentul Apărării se află în primele etape de evaluare a pagubelor provocate de luptă, dar credem că loviturile au fost un succes".

Potrivit lui John Kirby, Casa Albă nu ştie câţi militanţi au fost ucişi sau răniţi, dar avioanele americane sunt acum în afara oricărui pericol.

America nu a informat Irakul cu privire la atacuri înainte ca acestea să fie efectuate, a declarat dl Kirby.

El a subliniat că SUA nu caută un război cu Iranul şi a spus că nu a existat nicio comunicare cu această ţară de duminică, când trei membri ai serviciilor americane au fost ucişi în Iordania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO