Eveniment

Studiu Mazars: Tranzacţiile din Europa Centrală şi de Est s-au menţinut la un nivel ridicat în 2023, confirmând maturitatea regiunii şi atractivitatea pentru investitori

Studiu Mazars: Tranzacţiile din Europa Centrală şi de...

Autor: Valeriu Dănilă

15.02.2024, 19:21 90

Mazars, firma internaţională de audit şi consultanţă, lansează astăzi un nou studiu, în parteneriat cu Mergermarket, care dezvăluie faptul că tranzacţiile din regiunea ECE au rămas robuste în 2023, în ciuda provocărilor existente.

Studiul anual, Investing in CEE: Inbound M&A report 2023/2024, oferă o imagine de ansamblu a activităţii de fuziuni şi achiziţii în regiunea ECE de-a lungul anului 2023 şi analizează provocările şi oportunităţile din următoarele luni.

Per total, regiunea ECE a înregistrat 1.097 de tranzacţii, acestea având o valoare totală comunicată de 37,3 miliarde de euro, conform datelor raportate şi având în vedere criteriile stabilite în metodologia studiului. Deşi aceste cifre reprezintă o scădere faţă de anul precedent - volumul şi valoarea comunicată fiind fiecare în scădere cu 15% faţă de 2022 - această evoluţie a fost mai puţin severă decât cele înregistrate în multe alte părţi ale lumii.

“În 2023, activitatea a fost semnificativă; de fapt, atât volumele, cât şi valorile comunicate în regiunea ECE au depăşit nivelurile din perioada pre-pandemică”, a declarat Răzvan Butucaru, Partner, Financial Services & Advisory Leader, Mazars în România. “Ne-am descurcat bine ca regiune, în pofida îngrijorărilor legate de inflaţie, presiunea asupra preţurilor la energie şi conflictul de la graniţa Europei. Acest lucru demonstrează că ECE este o piaţă puternică, capabilă să depăşească provocările", a adăugat el.

Deşi se preconiza faptul că activitatea de fuziuni şi achiziţii în cazul companiilor aflate în dificultate va creşte în 2023, acest lucru nu s-a întâmplat. Cu toate acestea, tranzacţiile de fuziuni şi achiziţii pentru companiile aflate în dificultate tind să aibă un efect întârziat pe măsură ce afacerile întâmpină dificultăţi în refinanţarea datoriilor într-un mediu de creditare tot mai restrâns.

„Deşi încă nu am observat multe cazuri de tranzacţii cu companii aflate în dificultate, anticipăm o creştere a acestora în 2024”, declară Günther Mayrleitner, Partner la Mazars în Austria. „Pe piaţă, există disponibilitate de capital din partea birourilor de familie, a firmelor de private equity (PE) şi a altor investitori care caută oportunităţi, inclusiv companii subevaluate, companii aflate în dificultate şi cele care se confruntă cu provocări economice. Ne aşteptăm să vedem o intensificare a tranzacţiilor la începutul anului 2024.”

Sectorul de telecomunicaţii a generat un interes deosebit, fiind responsabil pentru două dintre cele mai mari zece tranzacţii din regiune. Cea mai importantă tranzacţie, şi de departe cea mai mare din ECE, a fost achiziţia unei participaţii de 50% în activele PPF Telecom din Bulgaria, Ungaria, Serbia şi Slovacia, evaluate la 2,5 miliarde de euro, efectuată de către Emirates Telecommunications Group, cu sediul în Emiratele Arabe Unite.

Activitatea fondurilor private de investiţii (private equity) s-a menţinut solidă în 2023, în ciuda condiţiilor dificile. Valoarea totală comunicată a achiziţiilor a înregistrat o creştere semnificativă, ajungând la 5,4 miliarde de euro, o creştere de 33% faţă de anul precedent, chiar dacă volumul achiziţiilor a scăzut cu 11% în aceeaşi perioadă. În acelaşi timp, valoarea totală comunicată a vânzărilor a înregistrat o creştere de 91%, ajungând la 5,6 miliarde de euro, fiind a doua cea mai mare valoare anuală din ultimii ani. Cu toate acestea, volumul de ieşiri a fost mai mic, cele 46 de tranzacţii anunţate reprezentând o scădere cu 16% faţă de 2022.

Privind înainte, incertitudinile geopolitice par să aducă un element de imprevizibilitate în 2024. Cu toate acestea, perspectiva macroeconomică este mult mai îmbucurătoare decât acum 12 luni. Inflaţia scade rapid în unele regiuni din ECE. În acelaşi timp, se preconizează reduceri ale ratei dobânzii. „Ne aşteptăm să vedem o relaxare monetară în următoarele 12 până la 18 luni,” a declarat Andrija Garofulić, Partner la Mazars în regiunea Adriatică. „Mă aştept ca evaluările să crească, dar nu în aceeaşi măsură ca acum doi ani, deoarece nu ar fi realist. Acum există o oportunitate de a reporni piaţa, pentru a începe într-un mod mai echitabil.”

Alte concluzii cheie ale raportului includ:

  • Hotspot-uri regionale. Polonia, Austria, România şi Republica Cehă se remarcă ca fiind cele mai active pieţe de fuziuni şi achiziţii din regiunea ECE în 2023, în ceea ce priveşte volumul tranzacţiilor. Împreună, aceste patru ţări au generat 709 de tranzacţii, reprezentând 65% din totalul înregistrat în întreaga regiune.
  • Sectorul tehnologic rămâne liderul pieţei M&A. Încă o dată, sectorul tehnologic a înregistrat cel mai mare număr de tranzacţii de achiziţie, cu un total de 114 tranzacţii. Deşi în scădere faţă de anul precedent, 2023 se evidenţiază ca una dintre cele mai aglomerate perioade pentru tranzacţiile transfrontaliere în domeniul tehnologiei. Astfel, tehnologia a fost sectorul principal în ceea ce priveşte valoarea totală comunicată a tranzacţiilor transfrontaliere în 2023, înregistrând o creştere semnificativă de 36% faţă de anul precedent, ajungând la 4,5 miliarde de euro. Acest lucru plasează anul 2023 pe locul doi ca valoare pentru tranzacţiile de achiziţie din ultimii opt ani.
  • Ar putea valorile să înceapă să crească din nou? Multiplicatorul median EV/EBITDA pentru regiunea ECE, în toate sectoarele, a fost de 6,7x în perioada 2022-2023, conform datelor Mergermarket. Aceasta reprezintă o scădere semnificativă faţă de multiplicatorul median de 8,1x înregistrat în perioada 2021-2022. Multiplicatorul a înregistrat, de asemenea, o descreştere şi în alte regiuni din Europa, deşi mai puţin pronunţată decât în ECE, cu un multiplicator mediu coborât la 11,4x în perioada 2022-2023, faţă de 12,1x în 2021-2022. Cu toate acestea, cifra anterioară a crescut uşor, comparativ cu perioada 2020-2021, când multiplicatorul median EBITDA în restul Europei a fost de 11,2x, în timp ce în ECE, tendinţa descendentă a rămas constantă (9,2x în 2020-2021).
 

România creşte în topul preferinţelor investitorilor, ocupând locul trei în Europa Centrală şi de Est

De-a lungul anilor, cu toate provocările semnificative întâmpinate, piaţa de M&A din România a dovedit că are capacitatea de a se adapta şi de a înfrunta cu succes obstacolele întâlnite.

Piaţa de M&A din România se numără printre primele patru din regiune, în ceea ce priveşte volumul tranzacţiilor, câştigând din ce în ce mai multă vizibilitate în faţa investitorilor internaţionali şi dezvoltând o bază puternică de investitori locali.

În anul 2023, România a înregistrat o creştere a volumului tranzacţiilor, acestea ajungând la 110, ocupând astfel locul trei în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii M&A realizate cu succes în regiune. De asemenea, valoarea tranzacţiilor aproape s-a dublat faţă de 2022, totalizând aproximativ 4,1 miliarde de euro. Cea mai mare tranzacţie a fost achiziţia Profi Rom Food de către Ahold Delhaize, un jucător semnificativ în piaţa globală de retail alimentar, de la fondul de private equity Mid Europa Partners, pentru suma de 1,3 miliarde de euro.

Răzvan a adăugat:La începutul anului, am remarcat o încetinire a activităţii în piaţa de M&A, iar în primele două trimestre, a fost evidentă o dinamică redusă a tranzacţiilor. Cu toate acestea, începând cu trimestrul trei, s-a simţit o revigorare a pieţei, marcată de un număr crescut de cereri de ofertă şi iniţierea a numeroase procese de due dilligence, constituind o schimbare importantă faţă de perioada anterioară. Această tendinţă s-a tradus printr-un volum semnificativ mai mare de tranzacţii în ultima parte a anului şi anticipăm că acest impuls va continua, generând un volum important şi în primele luni din 2024. Totuşi, anul 2024 va fi unul cu multe provocări, atât la nivel local, cât şi regional şi international. Am încredere în evoluţia bună a pieţei de M&A din ECE, având în vedere maturitatea şi oportunităţile oferite.”

Dacă vorbim de sectoare, cel tehnologic rămâne cel mai dinamic, nu doar în România, ci şi în întreaga regiune.

La nivel local, sectorul tehnologic este urmat de sectoare specifice pentru ţara noastră, precum farma şi servicii medicale, care deşi nu au tranzacţii cu valoare foarte mare, volumul este semnificativ. Pe lângă acestea, putem menţiona şi sectorul agro-alimentar, real estate sau serviciile din zona financiară, care au performat destul de bine în acest an.”, a menţionat Adrian Mihalcea, Director, Deal Advisory, Mazars în România.

În perioada următoare, trebuie să analizăm cu atenţie ce factori stimulează sau împiedică piaţa de fuziuni şi achiziţii, pentru a înţelege ce modele influenţează actuala activitate şi în ce direcţie se dezvoltă dinamica pieţei.

Studiul complet poate fi descărcat aici.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO