Eveniment

Statul mai are de despăgubit 130.000 de foşti investitori FNI, dar nu ştie cu cât

Adrian Volintiru, preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului

Adrian Volintiru, preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului

Autor: Roxana Pricop

14.05.2013, 20:52 364

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS, fostă AVAS) a preluat de la CNVM obligaţiile de despăgubire a 130.000 de foşti investitori în Fondul Naţional de Investiţii, cel mai răsunător faliment de la începutul anilor 2000, însă nu are încă o estimare exactă a cuantumului total al despăgubirilor. În contul CEC, fostul AVAS a plătit compensaţii de 400 mil. lei în contul a 18.200 de cereri.

„Nu putem identifica încă suma pe care o avem de plătit pentru că suntem în plin proces de preluare a obligaţiilor de la CNVM“, a spus Adrian Volintiru, preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului în prima conferinţă de presă de la instalarea în funcţie în noiembrie 2012.

Din 30 aprilie, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, găsită vinovată alături de alte persoane de Înalta Curte de Casaţie pentru falimentul FNI, s-a desfiinţat, iar Parlamentul a aprobat prin lege transferul obligaţiilor de despăgubire a 130.000 de cereri de la CNVM către AAAS pentru a pune la adăpost de executări silite noua autoritate de supraveghere financiară.

Fostul AVAS a preluat obligaţiile de despăgubire ale CEC. În ultimii ani, Autoritatea a plătit din veniturile realizate din privatizări 400 mil. lei, sumă indexată cu rata inflaţiei, la un număr de 18.200 de persoane. Instituţia mai are de achitat 29,5 mil. lei către 6.114 persoane. Preşedintele AAAS estimează că cele 6.114 cereri rămase vor fi plătite cel târziu până în prima jumătate a anului viitor.

AAAS plăteşte despăgubirile către foştii investitorii FNI din veniturile obţinute din vânzarea de acţiuni la societăţile pe care le deţine în portofoliu şi din recuperare de creanţe. Pentru acest an, Autoritatea şi-a bugetat venituri de 240 mil. lei, de trei ori mai mari decât cele încasate în 2012. În acest an, Autoritatea va scoate la vânzare pachetele minoritare de acţiuni pe care le deţine la 81 de societăţi.

Autoritatea are 641 de societăţi în portofoliu, din care jumătate sunt în insolvenţă sau în lichidare. Printre acestea se află şi distribuitorul de presă Rodipet aflat în insolvenţă, după ce fostul AVAS l-a  privatizat fără succes prin vânzarea către fraţii Hassan şi Mehdi Awdi. Fraţii Awdi sunt cercetaţi şi pentru păgubirea societăţii Rodipet SA cu 35,5 milioane euro.

„Rodipet are în prezent 14 angajaţi şi o reţea de 1.000 de chioşcuri în ţară pe care o subînchiriază altor agenţi. În 2012, Rodipet a făcut un profit de 8.000 lei. Vrem să resuscităm Rodipet astfel încât să aibă 3.000 de angajaţi. Vom discuta miercuri cu editurile şi trusturile de presă pentru a găsi soluţi avantajoase pentru toată lumea“, a mai spus Volintiru.

O altă companie în insolvenţă din portofoliul AAAS este producătorul de utilaj greu Fortus din Iaşi, pe care Autoritatea vrea să îl aducă la o cifră de afaceri de 100 mil. euro, faţă de 10-12 mil. euro, cât are acum, şi 1.500 de angajaţi în următorul an şi jumătate şi ulterior să îi găsească un investitor.

La Remin Baia Mare, compania naţională a metalelor preţioase şi neferoase aflată în faliment, Autoritatea a vândut un depozit de pirită auriferă companiei elveţiene Werco Trade AG Mainhofstrasse pe care a încasat 55 mil. dolari în urmă cu o lună şi jumătate. Potrivit lui Volintiru, mai mulţi investitori ar fi interesaţi de cumpărarea exploatării de minereu aurifer Remin.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO