Eveniment

Statul limitează despăgubirile pe case naţionalizate la 15% din valoare

Statul limitează despăgubirile pe case naţionalizate la 15% din valoare

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Dorina Danielescu.

Autor: Ioan Dornescu

12.04.2012, 00:04 1338

Despăgubirile pentru imobilele naţionalizate vor fi plătite de stat foştilor proprietari în limita a doar 15% din valoarea reală a bunului, pe o perioadă eşalonată între 10 şi 12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 de zile.

"Atât îşi permite statul să aloce", a declarat, la Guvern, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Dorina Danielescu.

Modificările sunt avansate de Guvern într-un proiect de le­ge, care urmează să fie lansat în dezbatere publică şi, ulte­rior, transmis Parlamentului. Modificările sunt avansate de Gu­vern după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut României ca în termen de 18 luni să adopte o nouă lege pentru despăgubirile legate de imobilele naţio­na­li­zate în co­mu­nism, termen care expiră în luna iulie a acestui an.

Motivele care au stat la baza elaborării proiectului de lege care limitează despăgubirile pentru foştii proprietari la 15% din valoarea de piaţă a imo­bi­lelor "vor fi explicate în de­ta­liu", a declarat la rândul său Leo­nard Orban, mi­nistrul afa­cerilor europene.

"Vorbim de un proiect de lege în primă lectură şi după ace­ea vom vedea ce rezultă (...). Vor fi expli­cate în detaliu mo­tivele pentru care s-a ajuns la o ase­menea situaţie. Este vorba de câteva consi­derente, dar nu aş vrea să intru în detalii, ne­fi­ind eu specialistul pe acest do­meniu", a spus Orban.

Titlurile de despă­gu­bire sunt certificate emise de Comi­sia Centrală pentru Stabilirea Des­păgubirilor, în nu­me­le sta­tului, care încorporează drep­turile de creanţă ale deţi­nătorilor asu­pra statului român cores­punzător despăgubirilor acordate. Acestea pot fi valorificate în prezent doar prin con­versie în ac­ţiuni emise de Fondul Pro­prietatea, întrucât în iu­nie 2010 Gu­vernul a suspendat pentru doi ani preschimbarea în titluri de plată.

Anterior, persoanele ale căror imobile au fost naţio­nali­za­te puteau primi despăgubiri băneşti în numerar, în limita sumei de 500.000 lei, iar dacă despăgubirea cuvenită depăşea acest cuantum, diferenţa era acoperită cu acţiuni la Fondul Pro­prietatea.

În prezent, statul mai deţine, prin Ministerul Finanţelor, doar 2,66% din acţiunile Fondului Proprietatea, în­să mai poate acorda despăgubiri doar de 0,04% din titlurile FP. Un pachet reprezentând 2,62% din acţiunile Fondului este blocat la Depozitatul Central deoarece statul a subscris ti­tlurile, dar nu a participat cu aport în acţiuni la alte companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO