Eveniment

Statul cheltuieste in medie 1.300 € lunar cu fiecare pensionar „special"

27.05.2009, 00:00 19
 
Acest lucru se intampla pentru ca pe langa contributiile la sistemul public de pensii acesti pensionari primesc si o suma de bani de la bugetul de stat, acordata in baza unor legi speciale.
In randul celor care au pensii speciale se inscriu diplomatii, parlamentarii, procurorii, judecatori, personalul de specialitate din instante, personalul aeronautic sau de la Curtea de Conturi.
Anul trecut, numarul pensionarilor beneficiari de legi speciale, integrati in sistemul public de pensii, ajungea la 5.895 de persoane, statul contribuind cu 332,4 mil. lei (90 de mil. de euro) pentru indemnizatiile lunare ale acestora, potrivit datelor Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS). Acest lucru inseamna ca statul contribuie anual cu 15.267 de euro pentru pensionarii speciali, adica 1.272 de euro pe luna pentru fiecare.
Pensia medie lunara in sistemul public era in martie de 687 de lei (161 de euro), cu 20% mai mult fata de anul trecut, cand aceasta ajungea la 572 de lei (155 euro). Numarul total al pensionarilor de stat si al celor care au lucrat in agricultura este de 5,5 milioane.
„Mi se pare ca se foloseste termenul de pensie pentru niste ajutoare sociale pe care le da statul pentru niste persoane care n-au contribuit deloc sau au contribuit prea putin pentru pensia pe care o primesc. In opinia mea nu este vorba de o pensie, ci de un cadou de la stat. Si totusi se numeste asa pentru ca altfel acesti bani n-ar mai proveni din bugetul de pensii la care contribuim toti", este de parere Roxana Toader, director resurse umane al ING Asigurari de Viata. In opinia ei, in cazul pensionarilor speciali, inscrierea la un fond de pensii privat nu-si are rostul, avand in vedere valoarea ridicata a indemnizatiei pe care o primesc.
Pe langa „pensionarii speciali" mentionati mai beneficiaza de legi speciale pensionarii Ministerului Apararii Nationale, ai Ministerului de Interne si ai Serviciului Roman de Informatii. Acestia din urma nu fac insa parte din sistemul public de pensii, dar impreuna cu ei numarul total al persoanelor care primesc pensii speciale ajunge la 200.000.
In medie, un pensionar care a lucrat in aviatie are o pensie lunara de 9.177 de lei (2.160 de euro), in timp ce un fost procuror sau judecator primeste in medie o pensie lunara de 7.638 de lei (1.797 euro).
Cea mai mare pensie speciala ii apartine unui magistrat, caruia ii revine lunar 32.739 de lei (7.706 euro), potrivit datelor din aprilie anul acesta ale CNPAS. Pe al doilea loc se situeaza un aviator, cu o pensie de 31.827 de lei (7.491 de euro), urmat de un alt aviator care are o pensie de 31.388 de lei (7.388 de euro).
La polul opus, cea mai mica pensie, care ii revine unui beneficiar al unei legi speciale si care a lucrat intr-o instanta de judecata, este de 492 de lei (115 euro), acestia avand in general pensii mai mici.
O persoana care lucreaza intr-o instanta de judecata primeste o pensie de 66 de ori mai mica fata de cea mai mare pensie „speciala", de 7.795 de euro, care ii apartine unui magistrat. Personalul de specialitate din instante are pensii medii lunare in valoare 2.631 lei (619 euro), potrivit datelor din aprilie 2009, cu 100 de euro mai mult fata de 1.914 lei (519 euro) la cat ajungea pensia acestora anul trecut.
 
Se recalculeaza
Pensiile speciale vor fi recalculate prin noua lege a pensiilor, pe baza contributiei persoanelor beneficiare la sistemul public de pensii, a declarat ieri Mihai Seitan, consilierul pe probleme sociale al premierului. „In momentul in care intra legea noua, eu spun: «Banii care ii aveti acum nu ma intereseaza, va recalculez pensia ca si cum ati iesi acum si voi, tinand cont de ce salarii ati avut» si le dau cat iese. Daca au avut 80 de milioane (lei vechi-n.r.) si le iese 30, o sa ia 30. Le recalculam ca si cand ar fi in sistemul public", a spus Seitan. Consilierul a apreciat astfel ca pensiile speciale ar putea fi reduse, prin recalculare, la o treime din valoarea actuala. Mediafax

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO