Eveniment

Statul a batut palma cu cei sase investitori de la reactoarele 3 si 4

20.11.2008, 17:26 17

Prima conditie obligatorie pentru realizarea reactoarelor 3 si 4 de la centrala de la Cernavoda, cel mai ambitios proiect energetic actual al Romaniei, a fost realizata dupa ce ieri a fost parafat acordul dintre cei sase investitori privati si statul roman reprezentat de Nuclearelectrica.

Statul va avea 51% din compania de proiect care va realiza cele doua reactoare prin Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), GDF Suez (Franta), RWE Power (Germania), Enel (Italia) vor detine fiecare cate 9,15%, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania) vor detine individual cate 6,2%.
"Este vorba despre parafarea unui acord, nu despre semnarea acestuia, ceea ce constituie o diferenta majora. Parafarea era o conditie obligatorie pentru ca proiectul celor doua reactoare sa intre pe masa Guvernului. De-abia dupa ce va fi aprobat, va avea loc semnarea", a explicat Teodor Chirca, directorul general al Nuclearelectrica. Urmatorii pasi dupa semnare in realizarea proiectului evaluat acum la peste 4 mld. euro vor fi inregistrarea companiei la Registrul Comertului, dupa care vor urma 18 luni in care va fi reactualizat studiul de fezabilitate.
Infiintarea companiei de proiect este estimata pentru martie, 2009. Dupa finalizarea studiului de fezabilitate va incepe constructia propriu-zisa a proiectului care va dura circa 6 ani in vederea construirii a doua unitati de peste 700 MW fiecare.
Pentru o parte dintre investitori acesta este primul pas concret pe piata energiei locale. "S-a luat in calcul un cost al proiectului de 4 mld. euro, care poate sa varieze in functie de rezultatele studiului de fezabilitate, iar suma cu care noi vom contribui este proportionala cu participatia noastra. Evaluam si alte oportunitati cum ar fi productia de energie din surse regenerabile, hidro, gaz si carbune", a declarat Holger Bietz, reprezentantul pentru dezvoltare regionala al grupului, care a mai precizat ca RWE isi va deschide un birou pe piata locala.
Spaniolii de la Iberdrola spun ca-si vor plati cu circa 200 mil. euro cota de 6,2% din proiectul celor doua reactoare. "Focusul nostru este energia nucleara si cea regenerabila", au precizat reprezentantii grupului spaniol.
Investitorii in acest proiect spun ca nu se tem de criza financiara in conditiile in care proiectele nucleare au o durata de 40-60 de ani, dupa cum au precizat reprezentantii GDF-Suez.
 
CEZ mai bifeaza un proiect
Cehii de la CEZ au semnat ieri memorandumul de intelegere cu Termoelectrica pentru modernizarea termocentralei de la Galati si constructia unei unitati noi pe gaze de 400 MW. Cehii devin astfel cel mai mare investitor privat din segmentul energetic local, avand in portofoliu cel mai mare proiect eolian din Europa localizat in Dobrogea, evaluat la 1,1 mld. euro, fiind selectati pentru unitatea de 400 MW de la Galati, investitie care ar putea ajunge la peste 400 mil. euro, si detinand 9,15% din compania de proiect pentru reactoarele 3 si 4.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO