Eveniment

Statistică devastatoare la Spitalul Universitar: Peste 570 de infecţii nosocomiale, raportate în doar 8 luni

Statistică devastatoare la Spitalul Universitar: Peste...

Autor: Nicolae Oprea

04.11.2018, 15:33 584

Directoarea Spitalului Universitar din Bucureşti, Adriana Nica, a declarat, duminică, că de la 1 ianuarie 2018 până la 1 august, în unitatea pe care o conduce au fost raportate peste 570 de infecţii nosocomiale, din aproape 30.000 de bolnavi trataţi.

„Există un departament special la nivelul Spitalului Universitar, cu specialişti în epidemiologie, care fac controale permanent, conform unui plan zilnic, săptămânal, lunar, trimestrial, pentru a identifica zonele cu risc şi pentru a lua măsuri să limităm răspândirea unor bacterii, dacă acestea se constată că sunt prezente într-un anumit loc”, a declarat, duminică, Adriana Nica, directoarea SUUB, în contextul în care în luna august s-a descoperit o bacterie într-un filtru la o sală de operaţie.

„Era o bacterie care a fost identificată pe un filtru, dintr-un spălător, dintr-o sală de operaţie dedicată operaţiilor cronice. A fost perioada dedicată zilelor libere, începând cu 15 august, iar când se presupunea că trebuie să înceapă activitatea în sala respectivă, s-au recoltat probe, aşa se face de fiecare dată. S-a identificat bacteria, s-a luat măsura închiderii acelei săli, tocmai pentru a nu răspândi bacteria şi nu s-a operat timp de o săptămână”, mai susţine Nica.

Potrivit şefei SUUB, bacteriile există în toate spitalele mari din lume, sugerând faptul că infecţiile nosocomile sunt inevitabile.

„Bacteriile există. Un pacient aflat într-o stare critică, la terapie intensivă, şi necesită intubaţie şi ventilaţie mecanică, în toate cărţile de terapie intensivă scrie că în 48 de ore apare pneumonia asociată ventilaţiei mecanice. Da, este considerată o infecţie nosocomială, dar este un rău care apare, însă trebuie să salvăm viaţa bolnavului, şi preferăm să-l ţinem intubat şi să facem profilaxie pentru respectivele bacterii, care ştim cu precădere că pot ajunge să determine o pneumonie, şi să salvăm bolnavul”, a mai precizat Nica.

Directoarea Spitalului Universitar a pezentat şi un raport al infecţiilor asociate actului medical (infecţiile nosocomiale) depistate în această unitatea medicală.

„Până la 1 august 2018, de la 1 ianuarie 2018, au fost raportate peste 570 de infecţii asociate actului medical, din aproape 30.000 de bolnavi trataţi”, a mai declarat Adriana Nica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO