Eveniment

Stadion de 100 mil. euro pentru echipa nationala de fotbal

26.10.2005, 19:04 25

Dupa ce anul acesta s-au cheltuit circa 3 milioane de euro pentru reabilitarea si modernizarea suprafetei de joc a stadionului national din cadrul Complexului Sportiv "Lia Manoliu" din Bucuresti, autoritatile anunta un nou proiect de amenajare a stadionului in valoare de 100 de milioane de euro.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ieri ca Guvernul si Primaria Bucurestiului vor construi un nou stadion national, destinat inclusiv echipei de fotbal a Romaniei, care va fi amenajat in locul stadionului Lia Manoliu.

Premierul s-a intalnit ieri, la sediul Facultatii de Arhitectura din Bucuresti, cu primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, si cu expertii institutiei, pentru a definitiva ultimele detalii ale proiectului. Ei au decis ca stadionul sa fie construit pe actualul amplasament al Complexului National Lia Manoliu, care dispune deja de infrastructura necesara accesului spectatorilor, si nu intr-o alta locatie.

"Cand vorbim de refacerea actualului stadion Lia Manoliu, nu trebuie sa ne imaginam ca vom infrumuseta cumva constructia deja existenta. Va fi un stadion integral nou pe actualul amplasament Lia Manoliu. Practic, stadionul vechi va disparea si se va amenaja o constructie complet noua", a spus Tariceanu, citat de Mediafax. Costurile noii constructii sunt estimate la 100 milioane euro.

Licitatia pentru selectarea constructorului va fi organizata in luna februarie a anului viitor, astfel incat lucrarile la noua arena, cu o capacitate de peste 50.000 locuri, sa inceapa in iunie-iulie 2006.

Lucrarile ar urma sa fie finalizate in cel mult doi ani, respectiv pana in vara anului 2008.

Primarul general Adriean Videanu considera ca, astfel, exista premisele ca Romania sa poata organiza la Bucuresti, in 2009, finala Ligii Campionilor la fotbal.

"Vrem sa dam Bucurestiului dimensiunea unei adevarate capitale europene si sa sustinem miscarea sportiva, care are nevoie de un stadion reprezentativ", a mai spus Tariceanu.

In noiembrie 2004, firma germana Swietelsky Baugesellschaft a castigat licitatia organizata de Complexul Sportiv National "Lia Manoliu" pentru modernizarea suprafetei de joc a stadionului, valoarea contractului fiind de 3,3 mil. euro.

Noul sef al Agentiei Nationale pentru Sport, Gheorghe Florian, a dispus reanalizarea contractului incheiat de fosta conducere a institutiei. In urma acestei decizii, valoarea lucrarilor a ajuns la 3 mil. euro.

miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO