Eveniment

Sprijinul de partid, criteriul esential pentru a intra in conducerea BNR. Cum comentati?

07.10.2009, 23:17 18

Avizul comisiilor parlamentare de buget-finante pentrucandidatura lui Bogdan Olteanu, unul dintre cei mai cunoscutipoliticieni ai PNL, la functia de viceguvernator al BNR, ridicaintrebarea daca in Consiliul de Administratie al bancii centrale artrebui sa intre numai profesionisti in domeniul financiar sau esteloc si pentru oameni politici.

Politizarea Consiliului este permisa chiar de statutul BNR votatde Parlament in 2004, care nu conditioneaza in niciun fel calitateade membru al CA cu expertiza in probleme monetare sau financiare sipermite reinnoirea mandatelor fara nicio limita. Situatia estecomplet diferita la bancile centrale din Polonia, Cehia sauUngaria, unde legislatia prevede expres ca orice candidat trebuiesa aiba cunostinte si experienta recunoscute in sectorul financiar.Mai mult, in Polonia si Cehia guvernatorul nu poate avea mai multde doua mandate consecutive, in timp in Ungaria este impusa o pauzade minimum trei ani intre doua mandate.

Aceste restrictii descurajeaza politizarea Consiliilor deAdministratie, chiar daca in tarile amintite guvernatorul estenumit de presedintele republicii, asa cum se intampla si in multestate occidentale, inclusiv in SUA.

In general, membrii comunitatii bancare romanesti evita sacomenteze public aceste diferente de reglementare si rezultatul lacare s-a ajuns in urma negocierilor politice.

"Avizul favorabil pentru Bogdan Olteanu inseamna ca oricine areun deal politic in spate poate fi numit si astfel a mai cazut unmit: stiam ca numirile in CA se fac pe criterii politice, darpentru BNR se pastra o anumita rigoare si fiecare partid isi asumaniste specialisti. Acum nu mai conteaza calitatea profesionala nicila BNR, ci doar sprijinul politic", a comentat un bancher subprotectia anonimatului.

Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank, crede insa canumirea lui Olteanu "nu reprezinta nicio tragedie".

"Pana la urma pe o asemenea pozitie conteaza abilitatile demanagement si comunicare, iar Olteanu ar putea fi chiar mai deschisla comunicare pentru ca nu are idei preconcepute ca profesionistiicare considera ca le stiu pe toate. Ar putea fi chiar un mai bunpartener de discutie cu actorii din piata si, la urma urmelor,chiar s-a dovedit ca avem o conducere politica la BNR, nu asa deindependenta cum se spune."

In cadrul audierii de la Parlament de marti seara, Olteanu asustinut ca nu va politiza conducerea BNR, intentionand sa mai facapolitica "doar seara in fata televizorului". El a spus ca a luat demai multa vreme decizia de a candida, dupa consultari cu mai multepersoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO