Sprijinul de partid, criteriul esential pentru a intra in conducerea BNR. Cum comentati?

Autor: Razvan Voican 07.10.2009

BNR este singura mare banca centrala din regiune fara limita la numarul de mandate in conducere.



Avizul comisiilor parlamentare de buget-finante pentru candidatura lui Bogdan Olteanu, unul dintre cei mai cunoscuti politicieni ai PNL, la functia de viceguvernator al BNR, ridica intrebarea daca in Consiliul de Administratie al bancii centrale ar trebui sa intre numai profesionisti in domeniul financiar sau este loc si pentru oameni politici.

Politizarea Consiliului este permisa chiar de statutul BNR votat de Parlament in 2004, care nu conditioneaza in niciun fel calitatea de membru al CA cu expertiza in probleme monetare sau financiare si permite reinnoirea mandatelor fara nicio limita. Situatia este complet diferita la bancile centrale din Polonia, Cehia sau Ungaria, unde legislatia prevede expres ca orice candidat trebuie sa aiba cunostinte si experienta recunoscute in sectorul financiar. Mai mult, in Polonia si Cehia guvernatorul nu poate avea mai mult de doua mandate consecutive, in timp in Ungaria este impusa o pauza de minimum trei ani intre doua mandate.

Aceste restrictii descurajeaza politizarea Consiliilor de Administratie, chiar daca in tarile amintite guvernatorul este numit de presedintele republicii, asa cum se intampla si in multe state occidentale, inclusiv in SUA.

In general, membrii comunitatii bancare romanesti evita sa comenteze public aceste diferente de reglementare si rezultatul la care s-a ajuns in urma negocierilor politice.

"Avizul favorabil pentru Bogdan Olteanu inseamna ca oricine are un deal politic in spate poate fi numit si astfel a mai cazut un mit: stiam ca numirile in CA se fac pe criterii politice, dar pentru BNR se pastra o anumita rigoare si fiecare partid isi asuma niste specialisti. Acum nu mai conteaza calitatea profesionala nici la BNR, ci doar sprijinul politic", a comentat un bancher sub protectia anonimatului.

Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank, crede insa ca numirea lui Olteanu "nu reprezinta nicio tragedie".

"Pana la urma pe o asemenea pozitie conteaza abilitatile de management si comunicare, iar Olteanu ar putea fi chiar mai deschis la comunicare pentru ca nu are idei preconcepute ca profesionistii care considera ca le stiu pe toate. Ar putea fi chiar un mai bun partener de discutie cu actorii din piata si, la urma urmelor, chiar s-a dovedit ca avem o conducere politica la BNR, nu asa de independenta cum se spune."

In cadrul audierii de la Parlament de marti seara, Olteanu a sustinut ca nu va politiza conducerea BNR, intentionand sa mai faca politica "doar seara in fata televizorului". El a spus ca a luat de mai multa vreme decizia de a candida, dupa consultari cu mai multe persoane.