Eveniment

Spre surprinderea întregii Românii, PSD a propus-o ca prim-ministru pe Sevil Shhaideh: Dragnea face cel mai mare pariu politic al PSD prin noul premier

Sevil Shhaideh, 52 de ani,  este prima femeie din istoria României care ar putea ajunge în fruntea guvernului

Sevil Shhaideh, 52 de ani, este prima femeie din istoria României care ar putea ajunge în fruntea guvernului

Autor: Iulian Anghel

22.12.2016, 00:07 900
Sevil Shhaideh (52 de ani) va fi cel mai probabil viitorul prim-ministru al României pen­tru că, în ciuda surpri­zei ge­ne­rale legată de nomi­na­lizarea ei de către Liviu Dragnea în această func­ţie, preşedintele Klaus Iohan­nis nu are motive legale să respingă propunerea.

Prin propunerea făcută, Liviu Dragnea, şeful PSD, a arun­cat, în primul rând, o provo­ca­re propriului partid. Este singura per­soană din PSD în care am avut în­cre­dere că poate pune în aplicare programul de guvernare cu care partidul a câştigat alegerile, a susţinut el.

Vorbim despre un program care, în pri­mul rând, ar presupune majorarea sa­la­riului minim pe economie la 1.450 de lei de la 1.250 de lei în pre­zent – ceea cea ar lăsa în pia­ţă, pentru consum, un plus de 2,5 mld. lei în 2017. Eliminarea taxei radio-TV şi a taxei de me­diu, alături de ma­jo­rarea sa­la­riilor profeso­ri­lor şi ale medi­ci­lor cu 15%, mă­­suri for­ţa­te de PSD pe ulti­ma parte a anu­lui, la­să însă în buget un gol de apro­xi­mativ

7 mld. lei (1% din PIB) care trebuie aco­perit de undeva. Asta în con­di­ţiile în care pro­gramul PSD pre­vede reducerea de­ficitului bugetar de la 2,9% din PIB în 2016 la 2,7% din PIB în 2017. Nu este lipsit de sem­nificaţie că Dragnea a sus­ţi­nut prorogarea unor măsuri de reduceri de taxe – taxa pe stâlp şi acciza de 7 eurocenţi şi amâ­narea reducerii TVA de la 20% la 19% care ar trebui să intre în vi­goare la 1 ianuarie.

Dragnea are nevoie de un om împreună cu care să găsească o cale în acest hăţiş şi, astfel, a apă­rut surpriza Sevil Shhaideh care, înainte de zi­ua de ieri, nu era pe nicio listă de posibili can­didaţi în fruntea guvernului.

„Este un om (Sevil Shhaideh – n.red.) în care eu am foarte mare încredere, a lucrat îm­pre­ună cu mine în acea echipă care a con­struit programul de guvernare şi îl ştie foarte bine. Am încredere mare, de fapt a fost sin­gura în care am avut încredere din inte­riorul PSD că poa­te pune în practică acel program de gu­ver­nare pentru care eu am răspunderea ma­ximă“, a argumentat Dragnea.

Dragnea – care ieri şi-a asigurat preşedinţia Ca­me­rei Deputaţilor – nu şi-a ascuns frustrarea de a nu putea ataca poziţia de prim-ministru pe care ar fi meritat-o, după cum singur a spus, fiind şeful partidului care a câştigat alegerilor. Dragnea mai cre­de în destinul lui: „Votul cetăţenilor şi susţi­nerea partidului mi-au pus un baston de premier în rucsac şi îl ţin acolo. De aia am spus «deocamdată». Încă nu-i dau foc. Nu se ştie niciodată“.

PSD a câştigat alegerile cu voturile a 45% din cetăţenii prezenţi la vot. Raportat la numărul total de alegători cu drept de vot, acest procent se reduce însă la doar 17%.

Viitorul premier a fost secretat de stat în Ministerul Dezvoltării pe când Dragnea deţinea portofoliul acestui minister şi i-a urmat apoi pentru câteva luni în funcţia de ministru, până la demisia guvernului Ponta în toamna lui 2015.

Dragnea anunţase cu mai multe zile înainte de a face o propunere de premier că, la partid, în Kiseleff 10, va fi constituit un organism de monitorizare a activităţii guvernului: altfel spus, partidul conduce guvernul. Nu ar fi o situaţie nemaiîntâlnită în istoria postdecembristă: guvernul Văcăroiu nu mişca nimic până nu primea ordine de la partid şi de la Cotroceni, guvernele Ciorbea sau Vasile primeau atâtea comenzi încât nu mai ştiau cui să spună bună ziua, iar premierul Emil Boc a fost şi el dirijat de la Cotroceni. Singurii premieri independenţi şi puternici au fost Adrian Năstase, Călin Popescu-Tăriceanu şi Victor Ponta, dar asta pentru că ei aveau şi controlul partidelor lor. Viitorul premier nu are nicio poziţie de forţă în PSD. Prin urmare, situaţia de subordonare a guvernului faţă de partid se va repeta şi asta a spus-o clar Liviu Dragnea când a anunţat că guvernul va face rapoarte în faţa partidului.

Doar dacă ar fi propus un extra­terestru ca prim-ministru Liviu Dragnea ar fi reuşită să producă o surpriză mai mare pe scena politică. Purtat de valul victoriei, el nu a făcut cunoscută nici măcar colegilor propunerea sa pentru această atât de importantă poziţie în stat, înainte de întâlnirea de ieri de la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis.

Pe măsură ce surpriza a fost înghiţită, liderii PSD şi-au adus aminte că trebuie să fie „strânşi uniţi în jurul partidului“ şi au lăudat cadoul de Crăciun pe care li l-a făcut liderul lor.

Liderul PSD Constanţa Decebal Făgă­dău, de unde provine viitorul pre­mier: „Este o propunere potrivită. Este un om potrivit şi un semnal extraordinar. Sunt mândru că o cunosc şi că este din Constanţa“.

Mihai Chirica, lider PSD Iaşi: „Nu pare a fi femeia condusă, ci va fi femeia care va conduce, desigur într-o manieră de consultare permanentă cu oamenii care au desemnat-o“.

Preşedintele PSD Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan: „Este un om de administraţie şi împreună cu Liviu Dragnea vor face o echipă foarte bună care va pune în practică programul de guvernare al PSD“.

Odată desemnată, cel mai probabil astăzi, Sevil Shhaideh va avea la dispoziţie zece zile pentru a-şi alcătui echipa guvernamentală şi a scrie programul de guvernare. Nu va fi greu, pentru că deja multe lucruri se mişcă repede. Nu ea îşi va face echipa, ci partidul i-o va face.

„Ne va lua o oră - două“, s-a lăudat ieri Dragnea.

„Nu, încă nu putem spune «habemus». Când vom avea propunerea (de premier – n.red.) acceptată în mod oficial de preşedintele Iohannis, imediat, imediat ne vom întâlni şi vom stabili structura guvernului şi componenţa politică a guvernului, ceea ce ne va lua o oră-două“.

După anunţarea numelui persoanei pe care ar dori-o premier, PSD s-a întâlnit cu UDMR, asigurându-şi sprijinul parlamentar al acestei formaţiuni. Astfel că sprijinul pentru guvern va creşte de la 54% la Senat şi 52% la Cameră cât numără acum majoritatea PSD-ALDE, cu încă şase procente în ambele camere.

În schimb, UDMR va păstra posturile ocupate „în mod tradiţional“ de reprezentanţii săi în Executiv, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, menţionând că acest fapt nu echivalează cu participarea la guvernare.

„Cred că acele posturi în mod tradiţional au fost ocupate de reprezenanţi de la UDMR, indiferent dacă au fost sau nu la guvernare, şi cred că a fost o măsură bună şi înţeleaptă pe care nici noi nu cred că e bine să nu o respectăm. Ştiu că sunt câteva posturi unde, ca şi cutumă, acolo au fost oameni din partea lor“, a explicat Dragnea, după semnarea protocolului de colaborare parlamentară cu UDMR.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hu­nor, a precizat, citat de Mediafax, că este vorba posturi în educaţie şi departa­mentul pentru relaţii interetnice (DRI), unde sunt doi secretari de stat, „mai mult tehnicieni decât oameni politici“, care au fost păstraţi şi de guvernul tehnocrat, şi când UDRM a ieşit de la guvernare în 2014.

„Din acest punct de vedere, lucrurile nu cred că trebuie schimbate. Acest lucru nu în­seamnă guvernare în niciun caz. Dacă ai membru în cabinet, eşti la guvernare, da­că nu, nu eşti la gu­ver­nare“, a spus Kelemen.

 

Cine este viitorul premier

- La 52 de ani ai săi, Sevil Shhaideh, viitorul premier, are o carieră politică limitată: este membră a PSD din iulie 2015.

- Cariera în administraţie îi este însă de mai lungă durată. Este apropiată de Liviu Dragnea, a cărui poziţie de ministru al dezvoltării a moştenit-o.

- Sevil Shhaideh este prima femeie propusă pentru funcţia de premier din istoria României.

- Sevil Shhaideh a fost ministru al dezvoltării regionale în anul 2015, vreme de câteva luni, în guvernul Ponta.

- Înainte, a fost, timp de 20 de ani, director de servicii în Consiliul Judeţean Constanţa – consiliu condus multă vreme de Nicuşor Constantinescu, personaj controversat, condamnat pentru felul în care a condus CJ Constanţa şi cu alte procese pe rol.

- Sevil Shhaideh a absolvit Academia de Ştiinţe Economice, Facultatea de Planificare Economică şi Cibernetică.

- Din1993 şi până în 2007, Sevil Shhaideh a fost director sisteme informatice în Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa, iar între anii 2007 şi 2012 a condus Direcţia Generală de Proiecte din CJ Constanţa.

- În 2012, imediat după desemnarea lui Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării, Sevil Shhaideh a fost numită în funcţia de secretar de stat la acelaşi minister, fiind desemnată ministru în 2015, după retragerea din funcţie a lui Liviu Dragnea.

- Conform ultimei sale declaraţii de avere, din 6 mai 2015, Sevil Shhaideh are un apartament de 47 de metri pătraţi, cumpărat în 1994, şi mai multe conturi deschise în 2007 şi 2011, în sumă totală de aproximativ 500.000 de lei. De asemenea, are mai multe proprietăţi în în Siria, în comun cu soţul, acesta fiind sirian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO