Eveniment

Spitalul judeţean Baia Mare, afectat de atacul cibernetic: Activitatea medicală se desfăşoară normal, pacienţii primesc documentele scrise. Nu putem elibera reţete gratuite sau compensate

Spitalul judeţean Baia Mare, afectat de atacul...

Autor: Georgiana Mihalache

12.02.2024, 14:45 76

Activitatea medicală în Spitalul Judeţean Baia Mare, una dintre cele 18 unităţi medicale afectate de atacul cibernetic asupra mai multor spitale, funcţionează normal, iar pacienţii primesc documentele medicale în formă scrisă, urmând ca angajaţii spitalului să înregistreze toate aceste documente în sistem atunci când problema va fi rezolvată. Pacienţii nu pot primi însă reţete compensate sau gratuite. Spitalul foloseşte sistemul informatic Hipocrate.

Bogdan Lucian, directorul medical al Spitalului Judeţean Baia Mare, a explicat cum funcţionează spitalul afectat de atacul cibernetic:

„De dimineaţa, la scurt timp după ce am aflat de atac, am organizat activitatea spitalului. Spitalul Judeţean din Baia Mare funcţionează la parametri normali. Singurele două incoveniente pe care le-am avut au fost că s-au prelungit un pic timpii de aşteptare, dar nu semnificativ, iar al doilea inconvenient este eliberarea de reţete gratuite şi compensate. Acest lucru nu se poate face în condiţiile în care sistemul este închis. În rest, activitatea spitalului nostru s-a desfăşurat normal, s-au făcut internări, externări, investigaţii de laborator, imagistice, pacienţii au fost consultaţi în ambulator, sub rezerva că nu au primit reţete gratuite sau compensate dacă a fost cazul. Serviciul de urgenţă funcţionează normal.

Pacienţii au primit documentele medicale la externare scrise, tehnoredactate, pe un şablon pe care l-am conceput, similar cu cel generat de program. Serviciile medicale, în momentul în care platforma va fi funcţională, se vor introduce în sistem şi vor fi raportate la Casa de Asigurărid e Sănătate. Avem un departament de statistică, cu registratori medicali, care vor face treaba aceasta gradual. Volumul de muncă va fi mare, dar lucrurile se vor putea gestiona.

Din toamna lui 2010 folosim sistemul Hipocrate. Suntem în legătură cu compania, am discutat, ne-au explicat ce avem de făcut pe plan local, suntem în legătură cu autorităţile şi fiecare îşi face datoria.

Avem în general în jur de 300 de pacienţi care se prezintă în urgenţă în 24 de ore, în jur de 100 de copii la pediatrie. Pe sistemul de ambulator, consultaţii în fiecare zi pe toate specialităţile medicale şi chirurgicale, pe program normal, avem în jur de 120 de spitalizări de zi. Spitalul este mare, avem 920 de paturi, suntem spital judeţean de urgenţă”, a spus Bogdan Lucian, directorul medical al Spitalului Judeţean Baia Mare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO