Eveniment

Spaniolii, interesaţi de CFR şi Metrorex

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Andrei Cîrchelan

16.05.2013, 20:54 446

Oficiali ai companiilor de stat CFR şi Metrorex au prezentat investitorilor spanioli proiectele de extindere şi modernizare pe care intenţionează să le desfăşoare cele două companii în cadrul forumului de afaceri România-Spania organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României, în parteneriat cu Confederaţia Spaniolă a Organizaţiilor de Afaceri şi Ambasada Spaniei.

Directorul de investiţii şi achiziţii publice al Metrorex Gabriel Mocanu şi directorul de strategie şi relaţii internaţionale al CFR Jean Nicolaos au listat proiectele desfăşurate de entităţile pe care le reprezintă.

Printre planurile prezentate s-au numărat modernizările pe care CFR intenţionează să le desfăşoare la gări şi pe linia ferată, proiectul de modernizare a Gării de Nord şi proiectele Metrorex de construire a unor noi linii de metrou şi modernizare a celor existente. Fiecare proiect are valori de zeci până la sute de milioane de euro şi perioade de derulare între câteva luni şi câţiva ani. Jucătorii spanioli sunt activi în piaţa locală pe segmentul construcţiilor (grupul FCC care a participat la construcţia pasajului Basarab din Bucureşti), segmentul imobiliar (Hercesa – a redeschis hotelul Cişmigiu din Capitală şi deţine terenuri pentru investiţii), precum şi pe segmentul de retail de modă, unde grupul Inditex, cu afaceri de circa 150 mil. euro, deţine brandul Zara.

De asemenea, FCC construieşte, alături de italienii de la Astaldi şi firmele româneşti Delta ACM şi AB Construct, magistrala de metrou din cartierul bucureştean Drumul Taberei, trecută recent pe finanţare europeană.  „Problema (în atragerea fondurilor europene - n. red.) este procedura şi sistemul legal. Avem proceduri foarte, foarte dificile, iar companiile care vor să aibă fonduri UE au multe dificultăţi în accesarea lor“, a spus Alin Sorin Mitrică, secretar de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, unui amfiteatru pe jumătate plin cu circa 80 de oameni de afaceri spanioli.

Modificarea procedurii ar putea dura trei-patru luni, potrivit oficialului, la care se adaugă „câteva propuneri legislative în transferul financiar“, legat de absorbţia fondurilor UE.

Spania este a opta piaţă de export pentru România în cadrul Uniunii Europene. Exporturile României către Spania au cumulat circa 1,1 miliarde de euro în 2012, în timp ce importurile de produse şi servicii spaniole au cumulat circa 1,3 miliarde de euro. Investiţiile spaniole în România au însemnat, la nivelul lui 2011, potrivit datelor BNR, 958 mil. euro (locul 12).

Ieri la Bucureşti a fost prezent şi ministrul spaniol de externe Jose Manuel Garcia Margallo care a convenit împreună cu omologul său Titus Corlăţean ridicarea relaţiei bilaterale la nivelul de parteneriat strategic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO