Eveniment

Şomajul a scăzut în august la 6% după ce 100.000 de şomeri au ieşit din statistici: „Se fac angajări masiv, iar mulţi oameni ies din statisticile de şomaj ca angajaţi“

Media ratei şomajului din rândul statelor din Uniunea Europeană a fost de 8,6%.

Media ratei şomajului din rândul statelor din Uniunea Europeană a fost de 8,6%.

Autor: Adelina Mihai

03.10.2016, 00:06 1189
Rata şomajului BIM (calculată după standardele Biroului Internaţional al Muncii) a scăzut în luna august la 6%, fiind cu 0,8 puncte procentuale mai mică faţă de perioada similară a anului trecut, arată datele publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene.

Astfel, numărul de şomeri a ajuns la finalul lunii august la 529.000 în scădere cu 101.000 faţă de perioada similară a anului trecut.

 „Se fac foarte multe angajări, de aceea eu cred că mulţi dintre şomerii care au ieşit din statisticile din ultimul an s-au şi angajat. Dacă vorbim de poziţiile pe care se angajează şomerii, cred că cei mai mulţi ocupă joburi de lucrători în producţie, în retail sau în asamblare. Faptul că se fac angajări masive în continuare e un semnal foarte bun, problema este că prognoza de inflaţie de anul viitor pare să fie mai mare. Din punctul de vedere al nevoii de forţă de muncă sunt semnale bune, însă din punctul de vedere al creşterii salariilor sau al puterii de cumpărare nu sunt aşa de bune. Prognoza de inflaţie este de peste 3 puncte procentuale, prognoza de creştere salarială e de 4,7% pentru anul viitor, ceea ce înseamnă că vor exista creşteri salariale, dar mai mici”, a explicat Oana Botolan Datki, SEE managing partner în cadrul companiei cu activităţi în sectorul resurselor umane Consulteam.

Cu un şomaj de numai 6%, România s-a aflat şi în luna august pe primele locuri în topul statelor europene cu cele mai scăzute rate ale şomajului, după Cehia (3,9%), Germania (4,2%), Malta (4,8%), Olanda (5,8%) şi Polonia (5,9%).

În plus, guvernul tocmai a anunţat că va folosi aproximativ 230 de milioane de euro până în 2020 din fondurile europene destinate capitalului uman pentru a acorda prime de instalare sau de activare pentru şomerii care se angajează şi subvenţii pentru companiile care recrutează proaspăt absolvenţi. Una dintre aceste măsuri  le oferă posibilitatea şomerilor care se angajează în altă localitate (la o distanţă de 50 km de domiciliu) să obţină o primă de instalare care poate varia între 3.500 şi 15.500 de lei pentru o perioadă de un an, în funcţie de o serie de criterii.

„Măsurile adoptate de guvern pentru mutarea oamenilor impulsionează şi companiile să facă investiţii. Există locuri de muncă şi o mare nevoie de forţă de muncă mai ales în producţie, iar angajatorii din unele zone geografice deja au mari probleme pentru că nu mai găsesc candidaţi. Astfel de stimulente îi ajută pe oameni să se mute cu uşurinţă acolo unde sunt locuri de muncă disponibile, pentru că în general românii nu sunt foarte doritori să lucreze în alt oraş şi să-şi schimbe domiciliul”, a mai spus Oana Botolan Datki.

Datele Eurostat arată că în topul statelor cu cele mai mari rate ale şomajului se află Slovacia (cu o rată de 9,5%), Letonia (9,3%), Finlanda (8,8%) şi Lituania (8,6%). Media ratei şomajului din rândul statelor din Uniunea Europeană a fost de 8,6%.

Rata şomajului BIM se calculează ca pondere a şomerilor în sens BIM în populaţia activă. Şomerii BIM sunt persoanele în vârstă de 15-74 ani care îndeplinesc simultan următoarele 3 condiţii (nu au un loc de muncă;  sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni; s-au aflat în căutare activă a unui loc de muncă, oricând în decursul ultimelor patru săptămâni), iar populaţia activă reprezintă populaţia aptă de muncă (reprezentată în total de 9 milioane de persoane în România).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO