Eveniment

Social-democraţii dau cu tifla „proiectului de ţară“, la o zi după ce îl lăudaseră: „exerciţiu de imagine!“

Liviu Dragnea, liderul PSD, susţine că el este cel care a iniţiat proiectul de ţară

Liviu Dragnea, liderul PSD, susţine că el este cel care a iniţiat proiectul de ţară

Autor: Iulian Anghel

07.07.2016, 00:04 349
„Dar nu aţi fost consultaţi?“ „Am fost spectatori!“ a răbufnit ieri liderul PSD Liviu Dragnea, care nu şi-a ascuns niciodată dorinţa de a ajunge premier deşi ieri a punctat: „nu cad în capcana întinsă de unii sau de alţii de a nominaliza un prim-ministru“. În chiar ziua lansării proiectului acelaşi Dragnea afirma că proiectul „nu trebuie abandonat după alegeri“ şi cine ar face asta ar dovedi „o atitudine iresponsabilă“.

Luni preşedintele Klaus Iohannis anunţase, după o întâlnire cu reprezentanţii partidelor, că toată lumea (inclusiv PSD, prin urmare) este de acord cu ideea unui „proiect de ţară“ care să fie supus dezbaterilor în urma cărora să rezulte un consens pentru o cale de urmat.

Doar că ieri social-de­mo­craţii au susţinut că lansa­rea pro­iec­tului, marţi, de către preşedintele Klaus Io­hannis, premierul Dacian Cioloş şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu a fost un exerciţiu de imagine „în care cineva vrea să îşi asume şi să confişte această idee“.

„Am văzut că au lansat ieri (marţi - n.red.) proiectul de ţară, cu foarte multă substanţă (Dragnea este ironic – n.red.), este foarte bine după 8 luni de când eu făceam această solicitare. PSD lucrează de luni de zile la acest document şi la acest proiect, suntem deschişi să colaborăm cu toată lumea. (...) Dar întâlniri de genul celor de ieri, care nu se finalizează cu nicio concluzie, şi dacă se continuă înseamnă că se fac doar pentru imagine, la aşa ceva PSD nu va participa, că noi avem treabă“, a declarat Liviu Dragnea. Fostul premier Victor Ponta a luat în derâdere, într-o postare pe Facebook, întâlnirea de marţi: „Văd că iar facem Conferinţe «Mamut» şi anunţăm Planuri Cincinale de Dezvoltare (bla bla...) a României - vorbe goale pe care nici măcar cei care le anunţă nu le iau în serios pentru că nu se bazează pe nimic serios şi concret - exact ce vedem în ultimii doi ani în Regimul „Iohannis“ - să fie bine să nu fie rău (cum nu ştie nimeni)!“ Marţi a fost lansat proiectul de ţară „România compe­titivă“, o strategie de reducere a decalajelor econo­mice ale România în raport cu UE. Însă documentul de 16 pagini este plin de generalităţi necu­prin­zând date concrete – acestea urmând să fie detaliate în viitor.

Consilierul prezidenţial Leonard Orban a admis ieri la RFI, că proiectul lansat marţi este deocamdată o listă de deziderate: „Evident, nu trebuie doar să fie o lungă listă de deziderate, de dorinţe pe care le avem, ci trebuie să conţină şi mijloace şi căi prin care să putem atinge acele obiective“.

Şi el, şi Dragnea au dezminţit că proiectul ar putea fi baza unui guvern de largă coaliţie, după legislative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO