Eveniment

Situaţia de la Astra Asigurări se lămureşte în două luni: compania scoate la vânzare 160 mil. acţiuni

Situaţia de la Astra Asigurări se lămureşte în două...

Autor: Ciprian Botea

03.06.2015, 00:03 653
Astra, companie de asigurări aflată în administrare specială, scoate la vânzare 160 de milioane de acţiuni, la un preţ de 2,66 lei/acţiune, în încercarea de a strânge capital suplimentar de 425 milioane de lei care să-i permită intrarea în limitele legale cu indicatorii de lichiditate şi solvabilitate.

Compania a fost plasată în administrare specială de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în luna februarie a anului trecut, în condiţiile în care compania şi-a subestimat rezervele cu daunele şi a avut o politică de reasi­gurare neadecvată, ceea ce a dus la deteriorarea indicatorilor de solvabilitate şi lichiditate.

Compania a derulat anul trecut o primă operaţiune de majorare a capitalului cu 65 de milioane de lei. Capitalul su­plimentar a fost adus integral de acţionarii existenţi, în timp ce actuala rundă este deschisă şi altor investitori.

Cele 160 milioane de acţiuni vor fi oferite spre subscriere, într-o primă etapă, acţionarilor existenţi, ulterior accesul fiind deschis şi altor investitori.

Mişu Negriţoiu, preşe­dintele ASF, declara recent că mai mulţi investitori sunt interesaţi de Astra, dar nu este clar dacă va exista o tranzacţie de cumpărare, având în vedere suma mare implicată de o astfel de operaţiune. Negriţoiu spunea că situaţia se va limpezi în luna iulie, iar în cazul în care nu vor exista resurse pentru majorarea capitalului se va face apel la fondul de garantare sau la mecanismul de rezoluţie, dacă acesta va fi creat între timp.

Actuala operaţiune de majorare a capitalului se va desfăşura în trei etape şi va dura circa două luni. Oferta de vânzare a acţiunilor este intermediată de SSIF Broker din Cluj-Napoca.

Compania Astra, care s-a situat anul trecut pe locul trei în topul asigurătorilor locali, cu prime subscrise de peste 700 de milioane de lei, este controlată, prin intermediul a două firme, de omul de afaceri Dan Ada­mescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO