Eveniment

Sistemul de apeluri de urgenta 112, disponibil pana la sfarsitul anului

30.09.2003, 00:00 12



Sistemul national unic de apeluri de urgenta 112 va functia incepand cu luna decembrie a acestui an la nivelul orasului Bucuresti, a declarat ieri ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Dan Nica.



"Serviciul va functiona de la acea data cel putin pentru Bucuresti, daca nu si pentru Valea Prahovei", a precizat ministrul.



Sistemul national unic de apeluri de urgenta 112 va fi instalat, operat, intretinut si mentinut de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).



Sistemul reprezinta o componenta importanta a obligatiilor serviciului universal, fiind prevazut si in una dintre Directivele semnificative pentru politicile sectorului de telecomunicatii din acquis-ul Uniunii Europene.



Astfel, pentru prima data in Romania s-ar reglementa unitar introducerea numarului unic european pentru apeluri de urgenta, a sistemului tehnic si organizational al receptionarii si transmiterii apelurilor de urgenta referitoare la incendii, accidente, urgente medicale, precum si in toate situatiile in care viata si proprietatea cetatenilor sunt in pericol.



Sistemul va fi construit prin crearea dispeceratelor integrate de urgenta si dotarea acestora cu un sistem operativ de telecomunicatii, destinat anuntarii, receptionarii, prelucrarii si transmiterii catre serviciile solicitate a apelurilor de urgenta, in mod centralizat si unitar.



Sistemul va fi folosit si pentru coordonarea serviciilor specializate de interventie - politia, pompierii, ambulanta - care au obligatia de a actiona in cazul apelurilor de urgenta.



Compania suedeza Ericcson va livra aplicatia software pentru sistemul national unic pentru apeluri de urgenta 112 si echipamentul necesar conectarii centrelor de preluare a apelurilor si agentiile dispecer.



Compania va ocupa pozitia de furnizor principal, atat in ceea ce priveste echipamentul, cat si ca integrator. Valoarea contractului pentru sistemul112 se ridica la 40 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO