Eveniment

Sindicalistii Petrom negociaza in septembrie cu OMV salariile si personalul

30.08.2004, 00:00 54

Sindicalistii Petrom, cea mai mare companie de pe piata romaneasca, vor negocia, pana la mijlocul lunii septembrie, cu viitorul proprietar al companiei, grupul austriac OMV, despre politica de salarizare si dimensiunea personalului companiei romanesti. OMV urmeaza sa preia 51% din Petrom in trimestrul al patrulea, in cadrul unei tranzactii in valoare de pana la 1,5 mld. euro.
"Nu stiu daca este bine sau rau", a comentat Liviu Luca presedintele Federatiei Sindicatelor Libere Independente (FSLI) Petrom, ieri, la Mamaia, referindu-se la implicatiile sociale ale privatizarii Petrom, citat de Mediafax.
"O sa pastram un fel de tacere asupra acestor negocieri. Daca iese bine, veti afla, daca nu, iar veti afla", a adaugat Luca. El s-a ferit sa vorbeasca si despre masurile sindicale la care se va recurge in caz de esec, adaugand ca "e foarte usor sa arunci o bomba, e foarte greu sa reconstruiesti".
Luca a spus ca si inainte de privatizare a avut intalniri cu firma care va deveni actionar majoritar. El aratat ca FSLI va negocia cu OMV pana la 14 septembrie, solicitand ca angajatii sa aiba cel putin aceleasi salarii si mentinerea fortei de munca si dupa privatizare.
Petrom, cea mai numeroasa companie petroliera din Europa Centrala si de Est, si-a redus deja personalul in perioada iulie 2003 - iunie 2004 cu 11%, pana la 50.427 angajati, potrivit ultimului raport semestrial.
Conform legislatiei romane drepturile obtinute prin negociere nu pot fi pierdute. Mai mult, in cazul privatizarii, noul patronat are obligatia sa preia si sa respecte contractul colectiv de munca la nivel de unitate pana la expirarea lui. In aceste conditii, pot fi negociate de sindicate cu noii patroni politica salariala pe termen lung, dinamica personalului si acordarea in caz de disponibilizari a unor compensatii in afara celor prevazute de contractul colectiv de munca.
Liderul FSLI Petrom a mai aratat ca, in contextul privatizarii, a avut intalniri cu lideri sindicali din cadrul OMV. De altfel, la reuniunea de la Mamaia a sindicalistilor condusi de Luca (care este si presedinte al Uniunii Sindicale Atlas) s-a aflat un reprezentant al sindicatelor austriece din cadrul OMV.
Leopold Abraham, liderul sindical austriac, si-a declarat sprijinul fata de FSLI Petrom, anuntandu-si intentia de a a colabora cu sindicalistii romani "pentru solutii corecte si echitabile la nivel national" si "pentru a evita tacticile negative la care ar putea recurge grupurile transnationale". Grupul OMV are acum circa 6.300 de angajati la o cifra de afaceri de peste 7 mld. euro, in timp ce cifra de afaceri a Petrom nu depaseste 2 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO