Eveniment

Sindicalist Europol: 1.500 lei/an, insuficient pentru plata orelor suplimentare ale poliţiştilor

Sindicalist Europol: 1.500 lei/an, insuficient pentru...

Autor: Ana Petrescu

08.03.2018, 12:56 126

Preşedintele sindicatului poliţiştilor Europol, Cosmin Andreica, a declarat, pentru MEDIAFAX, că se alătură protestelor din faţa sediului MAI, din 24 martie, pentru că plata orelor suplimentare lucrate de poliţişti, decisă prin modificarea Legii Salarizării adoptată de Parlament, este insuficientă.

"Această decizie de plată a orelor suplimentare lucrate de poliţişti în cuatumul a 180 de ore anual înseamnă, aproximativ, la un simplu calcul, 1.500 lei pe an pentru poliţişti ca o medie brută. Este insuficient până la urmă pentru că poliţiştii efectuează mii de ore suplimentare, iar acest plafon de 180 de ore suplimentare care va fi plătit anual este mult prea mic în raport cu nevoile sistemului pe care astăzi noi le avem din cauza deficitului de personal. Vom avea cel mai mare protest al poliţiştilor pentru că toate organizaţiile sindicale au semnat un acord comun, de colaborare pe revendicări legate de salarizare. Sigur vom fi în stradă, în faţa sediului MAI pe 24 martie", a afirmat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Cosmin Andreica, adăugând că încă aşteaptă soluţiile pentru programul de lucru al poliţiştilor, propuneri promise de ministrul Afacerilor Interne.

Declaraţia liderului sindical vine în cotextul modificării OUG 91/2017 adoptată de Camera Deputaţilor, în plenul de luni, în calitate de for decizional, prin care a fost stabilit ca orele suplimentare pe care le fac poliţiştii să fie plătite cu 75% din solda lor de bază, în condiţiile în care se încadrează în limita de 3%.

Întrebat care vor fi sumele alocate de MAI pentru compesaţiile pentru poliţişti în vederea plăţii chiriei sau achiziţionării unei locuinţe, prin iniţiativa legislativă din Parlament care modifică Legii 360/2002 Statutului Poliţistului, Carmen Andreica a explicat că suma se ridică la circa 8 milioane de lei lunar, însă măsură este discriminatorie.

"În momentul de faţă, MAI plăteşte aproximativ 8 milioane de lei lunar pentru asigurarea compensaţiilor de chirie, chirii de care beneficiază aproximativ 13.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne. Măsura presupune transformarea compensaţiei de chirie în rata la bancă în vederea achiziţionării unei locuinţe de către cei care astăzi beneficiază de această chirie, însă menţine aceleaşi discriminări între agenţii de poliţie şi ofiţerii de poliţie. În prezent, un agent de poliţie din Bucureşti beneficiază de aproximativ 500 lei compesaţie de chirie lunară, sumă care este insuficientă pentru a acoperi o chirie şi implicit şi implicit o rată la bancă pentru un imobil, în timp ce şefii din Poliţie beneficiază de chirii situate între 2.500 şi 3000 de lei lunar, chirii pe care ei le vor putea transforma în rate la bancă şi bineînţeles vorbim de o categorie superioară de imobile pe care ei le vor putea achiziţiona. În prezent compesaţia de chirie se alocă în procent de 50% din salariul de bază avut în 2009 şi nu cel aflat în plată în momentul de faţă, adică 980 de lei pentru un agent de poliţie debutant şi merg până la 4.500 de lei pentru cine are funcţii de conducere, mă refer la şefi", a completat liderul sindicatului EUROPOL.

Un proiect de act normativ trimis spre adoptare la Camera Deputaţilor arată că militarii şi poliţiştii ar putea beneficia de un ajutor financiar din partea statului pentru a achita o parte din ratele pentru locuinţele luate prin credit imobiliar.

La articolul 1 al proiectului de lege se prevede că articolul 31 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 440 din 24 iunie 2002, cu modificările şi completările ulterioare, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(1) Poliţistul numit în prima funcţie sau mutat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care îşi are domiciliul şi care nu deţine locuinţă proprietate personală în acea localitate, nici el şi nici soţia/soţul acestuia, în situaţia în care nu i se poate asigura spaţiu de locuit corespunzător are dreptul la o compensaţie pentru chirie sau plata ratei/fracţiuni din rata unui împrumut contractat în vederea achiziţionării unei locuinţe, în cuantum de până la 50% din salariul de bază".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO