Eveniment

Senatul a hotărât: Data alegerilor parlamentare va fi stabilită de Legislativ, nu de Guvern

Senatul a hotărât: Data alegerilor parlamentare va fi...

Autor: Gabriel Pecheanu

27.07.2020, 15:09 65

Senatul a aprobat, luni, proiectul PSD, ALDE şi UDMR care prevede că data alegerilor parlamentare va fi stabilită de Legislativ, prin lege organică, nu de Guvern.

Proiectul a fost aprobat cu voturi 89 „pentru”, 39 „împotrivă” şi o abţineri.

„Insistenţa dvs de a stabili data alegerilor prin lege nu face altceva decât să îngreuneze circuitul legislativ şi să arate că dvs nu va pasă decât să vă etalaţi puterea în Parlament, unde aveţi majoritate. Nu faceţi altceva decât un exerciţiu de forţă”, a declarat în timpul dezbaterilor liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu.

El a anunţat că liberalii nu vor vota în favoarea proiectului.

„Constat că România este prizoniera unei majorităţi cinice, care aparţine dlor Ciolacu, tăsiceanu şi Cseke. După ce au siluit Parlamentul pentru a modifica legile Justiţiei, acum fac din acelaşi Parlament instrumentul lor electoral şi apoi tot ei au tupeul să vorbească despre imaginea proastă pe care o are Parlamentul în ochii românilor”, a declarat Florina Presadă (USR).

Potrivit expunerii de motive a unui proiect depus marţi la Senat de Marcel Ciolacu (PSD), Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) şi Cseke Attila (UDMR) data pentru organizarea următoarelor alegeri parlamentare va fi stabilită de Parlament prin lege organică. Astfel, data limită va fi 15 martie 2021, dar nu mai devreme de 6 decembrie 2020.

Senatul a fost primă cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO