Eveniment

Senatul a aprobat managementul privat la firmele de stat, dar a tăiat din profit

Autor: Eliana Radulescu - Mediafax

17.11.2011, 00:00 554

Senatul a adoptat propunerea legislativă privind managementul privat al întreprinderilor publice, cu câteva zeci de amendamente propuse de comisii, stabilind că procentul de participare la profitul net al managerului privat nu va putea depăşi 3,2% din valoarea absolută a profitului net.

Senatul a adoptat, în calitate de primă cameră sesizată, cu 66 de voturi "pentru", şapte abţineri şi 23 de voturi "împotrivă", propunerea legislativă care prevede posibilitatea ca întreprinderile publice să încheie contracte de management privat cu persoane fizice sau juridice, singure sau în asociere, pentru administrarea funcţiilor de planificare, organizare, coordonare, control şi execuţie.

La propunerea Comisiei pentru administraţie, sesizată pe fond, senatorii au acceptat câteva zeci de amendamente.

Potrivit proiectului, administrarea întreprinderilor publice de către un manager privat ar urma să se facă pe baza unor obiective şi criterii de performanţă cuantificabile, aprobate de AVAS, respectiv de ministerul de resort sau de autoritatea administraţiei publice locale, după caz, în schimbul unor indemnizaţii şi unei cote din profitul net.

Managerul privat va fi plătit prin participarea la profitul net al întreprinderii publice numai dacă în anul financiar încheiat rata profitului net este mai mare decât cea realizată în anul precedent, dacă acestă rată este cel puţin egală cu cea cuprinsă în criteriile de performanţă.

Iniţiatorii mai propun ca managerii privaţi să fie selectaţi, în urma unui concurs, de către o comisie alcătuită din reprezentanţi ai acţionarilor sau ai asociaţilor constituită prin decizia adunării generale a acţionarilor întreprinderii.

Candidaţii trebuie să fie absolvenţi ai unor cursuri organizate de instituţii în domeniul administrării şi/sau să aibă experienţă managerială într-o societate comercială. De asemenea, candidaţii vor fi testaţi de către o societate de consultanţă, selectată de autoritatea publică tutelară, privind "aptitudinile legate de procesul decizional, precum şi cunoştinţele în domeniul relaţiilor economice".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO