Eveniment

Semnal de alarmă de la producătorii români după măsurile anunţate de Guvern: „Ce vor face producătorii şi comercianţii care au puncte de vânzare în pieţe şi care deja sunt în pragul falimentului după măsurile din HoReCa?”

Semnal de alarmă de la producătorii români după...

Autor: Alex Ciutacu

06.11.2020, 17:12 217

Producătorii din pieţele agroalimentare aflate în spaţii închise s-ar putea confrunta cu probleme majore începând de luni, în contextul în care autorităţile au decis închiderea acestora exact la începutul sezonului rece.

Micii producători au fost afectaţi atât de evoluţia pandemiei, cât şi de deteriorarea unor canale de vânzare tradiţionale care au fost blocate, precum sectorul HoReCa, avertizează Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare din care fac parte mai multe organizaţii de producători.

„Dacă aceste pieţe agroalimentare organizate în spaţii închise vor fi închise, ce vor face producătorii  şi comerciaţii de produse agroalimentare care au deschise puncte de vânzare în aceste pieţe pentru comercilializarea  produselor proaspete, de sezon şi care deja sunt în pragul falimentului urmare a măsurilor dispuse în sectorul HoReCa?”.

Pieţele aflate la interior nu cuprind doar producători de fructe şi legume, ci şi producători şi vânzători de carne, produse din carne, peşte, brânzeturi şi produse de panificaţie.

Producătorii atrag atenţia că nu toţi producătorii agricoli au posibilitatea de a-şi comercializa producţia prin intermediul supermarketurilor sau a magazinelor locale.

„Unde îşi vor valorifica producătorii agricoli producţia în condiţii de igienă şi respect pentru consumatori? Această decizia intervine la debutul sezonului rece şi nu avem cum să nu ne întrebăm dacă comercializarea produselor, care de regulă se vând proaspete, poate fi realizată în deplină sigurantă pentru  comerciaţi şi consumatori la exterior sau încurajăm piaţa neagră?”.

Premierul Orban a declarat că primăriile pot organiza pieţe volante, însă autorităţile locale din ţară nu au anunţat încă astfel de măsuri. Dacă demersurile încep abia de luni şi va mai dura până când vom vedea astfel de pieţe, pentru unele producţii va fi prea târziu.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare este formată din patru organizaţii: Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi servicii conexe (PRO AGRO), Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) şi Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR). 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO