Eveniment

Şeful SIE: au existat atacuri serioase asupra mo­nedei na­ţionale

Şeful SIE: au existat atacuri serioase asupra mo­nedei na­ţionale

Autor: Cristian Fierbinteanu - Mediafax

01.05.2011, 23:51 1168

Şeful Serviciului de Informaţii Ex­terne (SIE) MihaiRăzvan-Un­gureanu (foto) spune că serviciul pe care îlcon­duce a avertizat auto­ri­tăţile asu­pra apariţiei cri­zeiecono­mi­ce şi con­fir­mă atacul speculativ asupra leului, acum maibine de doi ani.

Ungureanu, care a fost ministru de ex­terne între 2004 şi 2007, asus­ţi­nut ieri la emi­siunea "După 20 de ani" de la ProTV că auexistat atacuri serioase asupra mo­nedei na­ţionale, dar căope­raţiunile speculatorilor au fost licite. Ungureanu a spus căSIE acordă atenţie feno­menelor econo­mice inter­naţionale dena­tură să influ­en­ţe­ze inclusiv situaţia in­ter­nă a Români­ei.SIE urmăreşte pre­vi­ziu­ni­le mo­ne­tare, variaţii de bursă,di­fe­ri­te tipuri de con­tracte, închegarea sau desfa­ce­rea unormonopoluri.

În acest context, întrebat dacă se poa­te spune că din exterior auexistat în­cercări de a ataca leul, di­rec­torul SIE a răspuns:"Da".

Atacul speculativ împotriva leului a avut loc în oc­tombrie 2008,deter­minând inter­venţia Băncii Na­ţio­nale care a vândut într-olună un miliard de euro.

Întrebat cine a atacat leul, Ungu­rea­nu a răs­puns: "Bineînţeles,vorbim de specula­to­rii care au atacat şi alte mo­nede naţionaleîn perioada pe care o des­cri­eţi". El a menţionat că SIE aavertizat au­torităţile cu pri­vire la apariţia crizei econo­mice,însă modul în care be­neficiarii infor­ma­ţiilor au ac­ţio­nat nuţine de obligaţiile instituţiei.

Ministru în guvernul liberal, Ungu­reanu a demi­sio­nat din frunteaMAE în februarie 2007 după ce ală­turi de minis­trul de finanţeSe­bastian Vlă­descu s-au opus în CSAT retragerii trupelor românedin Irak.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO