Eveniment

Sectorul energetic primeste 85 mil. dolari

18.12.2002, 00:00 22

Banca Mondiala (BM) va acorda Romaniei, anul viitor, un imprumut in valoare de 85 milioane de dolari, pentru finantarea partiala a unui proiect in valoare totala de 110 milioane de dolari care vizeaza piata energetica si modernizarea sistemului de transport a energiei electrice, a declarat Andrew Vorkink, directorul Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si de Sud.
"Acest proiect va contribui la imbunatatirea continua a sigurantei sistemului energetic si la indeplinirea standardelor europene din domeniu", a spus Vorkink.
La Bucuresti are loc, in perioada 16-18 decembrie, Conferinta Donatorilor, in cadrul careia reprezentantii mai multor institutii internationale, precum Banca Mondiala IFC-Divizia de Investitii a Bancii Mondiale, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Europeana pentru Investitii si Uniunea Europeana se intalnesc cu oficiali romani si responsabili din domeniul energetic pentru a identifica noi proiecte de investitii.
"In zilele urmatoare ne vom concentra pe celelalte doua componente ale sistemului energetic - de productie si de distributie. Ne vom implica in imbunatatirea infrastructurii in zonele urbane si rurale, urmand sa discutam cu ceilalti donatori pentru a vedea masura in care se pot implica in dezvoltarea sistemului energetic al Romaniei", a afirmat Vorkink.
Ministrul Industriei si Resurselor, Dan Ioan Popescu, a spus ca printre proiectele care vor fi analizate se numara cele legate de modernizarea statiilor aflate in administrarea Transelectrica, finalizarea unui program de electrificare a localitatilor si noi proiecte de investitii legate de sectorul de distributie si de productie a energiei, in special pe baza de carbune. Conducerea ministerului considera ca, in urma modernizarii sistemului de producere a energiei pe baza de carbune, costurile de productie sa fie reduse cu 1,5-2 dolari/MW.
Ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu, a afirmat ca spera ca valoarea programelor de investitii analizate in aceste zile si care vor urma sa se realizeze in urmatorii patru-cinci ani sa ajunga la nivelul de un miliard de dolari.
Potrivit scenariului optimist din Strategia de Asistenta, Romania va beneficia in urmatorii trei ani de fonduri de aproximativ un miliard de dolari din partea Bancii Mondiale pentru dezvoltarea sistemului energetic si reforma administratiei publice. Valoarea totala a imprumuturilor acordate Romaniei de catre Banca Mondiala, incepand cu anul 1991, se ridica la 3,6 miliarde de dolari. Portofoliul actual include 32 de proiecte, din care 22 de imprumuturi si 10 finantari nerambursabile, in valoare totala de 1,3 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO