Eveniment

Sectorul construcţiilor, motorul creşterii economice de 4,7% în prima jumătate a anului 2019

Sectorul construcţiilor, motorul creşterii economice de...

Autor: Răzvan Botea, Sorin Pâslaru

09.09.2019, 00:07 476

Statistica a confirmat vineri creşterea economică de 4,7% în prima jumătate a acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Unul dintre principalele motoare ale creşterii a fost sectorul construcţiilor, care a avut o contribuţie de 0,5% în dinamica PIB şi o creştere a volumului de activitate de circa 15%. Spre comparaţie, în prima jumătate a anului 2018, când creşterea economică a fost de 4,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, construcţiile nu au avut nicio contribuţie la creşterea PIB. 

„Analiza din perspectiva ofertei agregate evidenţiază creşterea sectorului de construcţii cu 14,9% an/an în prima jumătate din 2019, evoluţie determinată de majorarea investiţiilor publice, creşterea veniturilor populaţiei şi nivelul redus al costurilor reale de finanţare“, comentează Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro-economică al Băncii Transivlania. Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat o creştere a PIB-ului românesc în prima jumătate a acestui an de 4,7% faţă de perioada similară din 2018, după un avans de 4,4% în T2/2019, care a marcat o temperare a creşterii faţă de nivelul din primele trei luni ale anului, când PIB-ul a urcat cu 5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO