Eveniment

Seceta mai face o victima: uleiul se va scumpi cu 10% pana la sfarsitul anului

Seceta mai face o victima: uleiul se va scumpi cu 10% pana la sfarsitul anului
16.08.2007, 21:14 29

Dupa ce producatorii de panificatie au anuntat ca pana la sfarsitul acestui an painea se va scumpi cu circa 20%, iar cei din lactate estimeaza cresteri de preturi de aproximativ 10-15%, pretul unei tone de seminte de floarea-soarelui (materia prima pentru fabricarea uleiului vegetal) va creste anul acesta cu 40 - 50% comparativ cu anul precedent, potrivit jucatorilor din piata.
"Anul acesta se estimeaza ca productia de floarea-soarelui va fi de aproximativ 1,2 milioane de tone, cu circa 60% mai mica decat cea obtinuta in anul precedent. Desi recolta abia a inceput, indicatorii initiali arata ca pretul pe tona de seminte va fi cu 40-50% mai mare decat in anul precedent sau chiar mai mare daca stocurile de materie prima vor fi insuficiente", a declarat Michael Whitney, directorul general al Bunge Romania, liderul pietei locale de ulei.
Tinand cont de faptul ca aproximativ 85% din pretul final al unui litru de ulei vegetal reprezinta pretul materiei prime, cresterea pretului la semintele de floarea-soarelui va determina o majorare a pretului la uleiurile vegetale de aproximativ 10%.
"Daca pretul unui kilogram de floarea- soarelui creste cu 0,1 lei, atunci pretul uleiului creste cu 0,06-0,07 lei. Pana in septembrie nu putem sti cu siguranta cum vor evolua preturile pana la sfarsitul anului deoarece atunci va fi finalizata recolta de floarea-soarelui", a confirmat Vasile Leu, directorul general al producatorului de uleiuri vegetale Argus Constanta, unul dintre principalii jucatori din piata.
Seceta a fost principala cauza a cresterii preturilor pe plan local, dar acestea au fost influentate si de cresterea preturilor materiilor prime la nivel mondial, cat si de faptul ca majoritatea producatorilor de uleiuri vegetale isi indreapta afacerile spre biodiesel. Reprezentantul liderului din piata uleiurilor vegetale a declarat ca daca nu vor exista stocuri suficiente de materie prima va apela la importuri.
"Exista posibilitatea sa recurgem la importuri. Grupul Bunge are o retea dezvoltata de companii in Europa Centrala si regiunea Marii Negre care produc ulei de floarea-soarelui. Daca va fi nevoie, vom apela la aceste companii", a adaugat Whitney.
Potrivit ritmului de crestere estimat de principalii jucatori, pretul unui kilogram de seminte de floarea-soarelui ar putea ajunge anul acesta pana la 1,05 lei.
"Anul trecut un kilogram de seminte de floarea-soarelui costa intre 0,65 si 0,7 lei. In prezent, pretul a ajuns la 0,9 - 0,95 lei kilogramul si continua sa creasca", a precizat Leu.
Astfel, pana la sfarsitul acestui an, preturile uleiurilor vor creste cu aproximativ 10% fata de anul trecut. In conditiile in care anul trecut pretul mediu al unui litru de ulei varia la producator intre 2,5 si 3 lei, la finele lui 2007 un litru de ulei va costa intre 2,7-3,2 lei la producator si 3,5-4 lei la raft. Producatorii declara ca, in urma cresterii preturilor uleiurilor vegetale, piata va putea inregistra anul acesta o scadere a consumului.
"Exista intotdeauna riscul ca atunci cand preturile incep sa creasca, consumatorii sa opteze pentru reducerea consumului. Din cauza cresterilor de pret care vor avea loc anul acesta, este foarte probabil sa se inregistreze o scadere a consumului cu aproximativ 5-10%", a spus Whitney.
In Romania, consumul de ulei este in prezent de un litru de ulei pe luna, respectiv circa 12 litri de ulei pe an pe cap de locuitor.
Piata uleiului este estimata la aproximativ 250.000 de tone de ulei anual, cu o valoare de peste 200 de milioane de euro. Cei mai importanti jucatori de pe piata sunt grupurile americane Bunge si Cargill, precum si companiile romanesti Argus Constanta, Expur Urziceni, Ultex Tandarei sau Prutul Galati.


Scumpiri in lant
Preturile fainurilor au crescut cu 10% pana in prezent si este posibil sa creasca pana la finele anului cu 40%, comparativ cu anul trecut.
Legumele se vor scumpi cu intre 30 si 50% pana la sfarsitul anului.
Painea se va scumpi anul acesta cu pana la 20%.
Pastele vor inregistra cresteri de pret de 15%.
Preturile lactatelor vor creste cu intre 10 si 15%.
Producatorii estimeaza cresteri de 10% la pretul uleiurilor vegetale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO