Eveniment

Seceta a costat Republica Moldova 1 mld. dolari, jumatate din bugetul tarii

14.08.2007, 21:19 176

Daunele provocate de seceta in Republica Moldova se ridica pana in prezent, potrivit autoritatilor de la Chisinau, la 1 miliard de dolari - adica aproape jumatate din bugetul tarii.
Republica Moldova se confrunta cu cea mai dezastruoasa seceta din ultimii 60 de ani, potrivit autoritatilor. 80% dintre culturi au fost deja distruse, scrie presa de la Chisinau.
Guvernul Republicii Moldova a cerut ajutor comunitatii internationale pentru a depasi situatia de criza. Pentru asigurarea securitatii alimentare a tarii Republica Moldova cere un ajutor de 72.200 de tone de faina de grau, 85.000 de tone de lactate, 90.000 de tone de cartofi si peste 40.000 de tone de carne.
Insa guvernul moldovean crede ca situatia se va agrava, intrucat sunt compromise si culturile de anul viitor.
Veaceslav Pituscan, consilier al Ambasadei Republicii Moldova la Bucuresti, a declarat pentru ZF ca la finele lunii expertii ONU si cei ai UE vor veni in Republica Moldova pentru a evalua situatia.
Potrivit presei ruse, in Republica Moldova au inceput sa soseasca ajutoare din Federatia Rusa si din tarile Uniunii Europene. Presa de la Chisinau afirma ca apelului lansat de Republica Moldova au raspuns Slovacia, Letonia, Israel, Cehia, Olanda, Austria, Rusia si Franta. Purtatorul de cuvat al MAE Ilie Banica a precizat pentru ZF ca Guvernul Romaniei nu a primit pana in prezent din partea Guvernului Republicii Moldova nici o solicitare oficiala pentru acordarea de sprijin in vederea contracararii efectelor secetei. "Romania ramane deschisa eventualelor solicitari din partea Guvernului de la Chisinau", a afirmat Banica.
La Chisinau a fost formata o comisie care va monitoriza distributia de ajutoare umanitare. Acestea vor fi distribuite direct administratiilor locale, fara intermediari. Rusia a inceput deja distribuirea de grau Republicii Moldova.
Republica Moldova este cea mai saraca tara din Europa, iar veniturile ei provin cu precadere din agricultura, horticultura si pomicultura. Seceta a redus insa la zero productia de legume si fructe. Pe pietele din Chisinau acestea costa - potrivit presei din Rusia - tot atat cat la Moscova. Nezavisimaia Gazeta scrie ca taranii moldoveni au inceput de mai multe saptamani sa-si faca provizii de faina adusa din Ucraina. In urma secetei, pretul painii a inceput sa creasca rapid.
In apelul lansat comunitatii internationale, guvernul moldovean spune ca a elaborat masuri urgente de sustinere a producatorilor agricoli, dar, dat fiind ca are resurse limitate, are nevoie de ajutor financiar si material.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO