Eveniment

Se poate intoarce energia in era negocierilor directe?

12.02.2007, 18:21 25

Marii consumatori cer accesul direct la producatorii de energie pentru siguranta livrarilor la preturile stabilite, desi tocmai negocierile directe sunt cauza pentru care piata energiei acuza in acest moment anumite disfunctionalitati cum ar fi criza contractarii sau escaladarea preturilor.
Accesul direct se poate realiza fie prin achizitionarea energiei direct de la producator, fara interpunerea unor furnizori sau traderi, fie prin ocolirea licitatiilor organizate pe platforma contractelor bilaterale din cadrul operatorului pietei de electricitate OPCOM, ceea ce ar anula practic eforturile de transparentizare pe care autoritatile le depun.
Desi potrivit ministrului economiei si comertului Varujan Vosganian, disfunctionalitatile care se resimt acum pe piata energTTL: iei sunt cauzate in principal de negocierile directe desfasurate in anii 2004, la intalnirea de saptamana trecuta a ministrului cu cei mai mari consumatori, concluzia rezultata a fost revenirea la negocierile directe.
ALRO Slatina, Carpatcement, Amonil Slobozia, Petrom, Oltchim, Mittal Steel, Mechel Targoviste, Chimcomplex Borzesti, Carbid Fox Tarnaveni, European Drinks, Rafo Onesi, Feral Tulcea si Tenaris cer cu totii contracte directe cu producatorii de energie.
Renuntarea la intregul lant de companii care se interpune uneori intre consumatorul final si producatori rezulta in castiguri mai mari pentru consumator care nu mai trebuie sa suporte si marja de profit a intermediarilor. Potrivit unor jucatori, tranzactiile pe OPCOM se realizeaza la un pret mai mare decat cele inchieate in mod direct. Totusi, marele avantaj pe care bursa de electricitate il prezinta este faptul ca sunt cunoscuti cumparatorii si vanzatorii, dar si pretul de pornire al tranzactiilor.
"Se considera ca, astfel, se pot evita situatii de genul celor aparute anul trecut, cand datorita unor disfunctionalitati ale pietei de energie, pretul a crescut cu circa 30%", spun reprezentantii Ministerului Economiei.
Dar de fapt, aceleasi surse sustin ca negocierile directe au cauzat disfunctionalitatile de acum, respectiv asa-numita criza a contractarii. La acestea se adauga si ordinul ministerial care practic a obligat principalii producatori sa-si prelungeasca contractele cu Electrica din cauza deficientelor de contractare pe care aceasta le-a acuzat. Rezultatul a fost blocajul pietei de contractare si implicit escaladarea preturilor.
Vosganian a afirmat ca a solicitat o analiza a evolutiei preturilor pentru toti participantii de pe piata energiei: producator, furnizor, transportator si consumator.
"Sistemul a pornit cu o viziune pe care eu nu o impartasesc, aceea de a separa productia pe componente: hidro, termo, nucleara. Aceasta a creat o serie de distorsiuni pe piata. Preturile la intrare sunt atat de diferite, producatori importanti au fost lasati in afara pietei in timp ce altii au avut profituri uriase. S-a creat astfel ideea ca unii producatori/furnizori sunt favorizati", a declarat Vosganian.
Desi Vosganian solicita o analiza a preturilor pentru fiecare segment de participanti la piata de profil, surse din MEC spun ca la intalnirea cu furnizorii de electricitate pe care ministrul a avut-o acum doua saptamani pe subiectul publicarii contractelor de achizitie de energie electrica, unii furnizori erau deja familarizati cu preturile reglementate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), in timp ce altii nu cunosteau aceste preturi. Oricum, initiativa publicarii acestor contracte a esuat.
"Am cerut in repetate randuri ANRE sa ofere informatii privind preturile reglementate la producatori si la cotele de piata ale furnizorilor de electricitate, dar nu am primit niciun raspuns", a declarat directorul directiei de politici energetice din cadrul MEC, Alexandru Sandulescu, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, ANRE transmite informatiile cu mare intarziere.
Datele solicitate au fost furnizate in aceeasi zi si de OPCOM, dar si de ANRE.

Mai multi bani pentru energeticieni
Ministerul Economiei intentioneaza sa propuna majorari salariale cu 22%, in medie, pentru companiile detinute in sectorul energetic, dupa scoaterea acestora din lista firmelor monitorizate, ala caror fonduri de salarii sunt restrictionate. "Angajatii din electrocentrale si termocentrale vor castiga brut intre 2.400-2.800 lei, iar cei de la centrala nucleara peste 4.000 lei", a declarat Varujan Vosganian.
Cel de-al doilea reactor al centralei nuclearelectrice de la Cernavoda va fi pornit pe 25 aprilie, anul acesta si va functiona la capacitate maxima pana la sfarsitul anului, a mai declarat ministrul economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO