Eveniment

Scenariu-surpriză: creşterea cotei standard de TVA şi eliminarea unor cote reduse sunt pe masa negocierilor cu Bruxellesul pentru reducerea deficitului bugetar al României. Câţi bani ar strânge guvernul dacă ar mări TVA cu 3 pp?

Autor: Răzvan Botea

01.09.2023, 00:05 8104

♦ Cota medie de TVA din România este acum de 16%, existând în acest moment trei cote: standard de 19% şi cotele reduse de 9%, respectiv 5% ♦ Orice creştere cu un punct procentual al acestei medii aduce în plus la buget circa 6 mld. lei (1,2 mld. euro), dar pentru consumatori generează creşteri de preţuri.

Majorarea TVA în România şi eliminarea unor cote reduse de TVA sunt pe masa negocierilor cu Bruxellesul, în contextul discuţiilor pentru reducerea deficitului bugetar al României.

Guvernul s-a dus cu o propunere de masuri care însumează 2,5% scădere de deficit, dar nu a fost crezut de Comisie si s-au cerut alte masuri, care cea mai clara ar fi creşterea de TVA. Comisia nu cere masuri clare, ci cere reducerea deficitului”, au spus surse politice, pentru ZF.

Comisia Europeană nu ar fi cerut clar o creştere de TVA, însă cere doar două cote de TVA, în loc de 3, câte sunt acum, conform aceloraşi surse.

Fiscaliştii şi analiştii financiari nu sunt însă surprinşi pentru că, aşa cum a arătat istoria recentă, modificarea TVA este cea mai la îndemână variantă pentru creşterea rapidă a veniturilor la buget, iar creşterea de TVA are efect imediat, ceea ce este o necesitate în acest an, dacă guvernul vrea să ajungă la un deficit mai mic decât a fost anul trecut, adică 5,7% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO