Eveniment

Scandalul prăbuşirii celui mai mare mogul austriac se adânceşte: Înainte de intrarea în insolvenţă, René Benko este acuzat că a transferat peste 300 de milioane de euro către două entităţi controlate de familia sa

Scandalul prăbuşirii celui mai mare mogul austriac se...

Autor: Ştefan Stan

25.01.2024, 11:35 51584

O companie din cadrul Signa Group a transferat peste 300 de milioane de euro către două entităţi controlate de familia fondatorului său austriac René Benko înainte de prăbuşirea gigantului imobiliar, potrivit unor documente financiare analizate de Financial Times.

Signa Development, una dintre cele trei companii care au supravegheat investiţiile conglomeratului - printre care se numără şi o participaţie în clădirea Chrysler din New York - a împrumutat 125 de milioane de euro către Laura Finance Holding GmbH şi alte 190 de milioane de euro către Laura Holding GmbH, ca parte a unor mari ieşiri de bani anul trecut, arată documentele.

Ambii beneficiari sunt filiale ale Fundaţiei Laura din Innsbruck, Austria. Deşi beneficiarii săi nu sunt dezvăluiţi, fundaţia este controlată de mama lui Benko, Ingeborg, conform documentelor publice austriece. Fiica lui Benko se numeşte Laura.

Eşecul Signa, al cărui portofoliu include, de asemenea, participaţii la Selfridges din Londra şi KaDeWe din Berlin, a fost un semn important al stresului de pe piaţa imobiliară comercială europeană ca urmare a creşterii ratelor dobânzilor. Dar creditorii care se confruntă cu pierderi de miliarde de dolari ridică acum întrebări cu privire la modul în care reţeaua complexă de companii cu efect de levier a fost condusă sub controlul efectiv al fondatorului său miliardar, în vârstă de 46 de ani, cu legături politice.

Financial Times a vorbit cu creditorii Signa şi cu consilierii grupului şi a analizat trei ani de contabilitate internă, prezentări ale acţionarilor şi declaraţiile sale de insolvenţă nepublice pentru Signa Development pentru a fundamenta informaţiile despre transferuri.

Detaliile privind transferurile către entităţile Laura au ieşit la iveală abia pe 29 decembrie, când, după săptămâni de tăcere, creditorii au primit de la avocaţii Signa documente referitoare la procedurile de insolvenţă şi la bilanţul grupului. Creditorii nu au primit nicio explicaţie cu privire la scopul transferurilor, au declarat persoane apropiate creditorilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO