Eveniment

Scaderea natalitatii loveste piata muncii si pensiile mai repede decat ne asteptam

Scaderea natalitatii loveste piata muncii si pensiile mai repede decat ne asteptam

Click pentru imaginea marita

16.11.2007, 19:27 726

Deficitul demografic se accentueaza tot mai mult, in conditiile in care generatiile nascute dupa anul 1989 sunt din ce in ce mai putin numeroase, ceea ce va accentua criza de pe piata fortei de munca si va afecta relansarea economica a Romaniei, se arata intr-o analiza a Fondului ONU pentru Populatie (UNFPA).
Astfel, daca in 1989 s-au nascut 369.000 de copii, an de an numarul nou-nascutilor a scazut, ajungand in 2006 la 218.300.
"Curba descendenta in care se inscrie natalitatea la nivel local va afecta sistemul de educatie universitar si piata muncii in anii urmatori", afirma reprezentantii UNFPA.
Numarul tinerilor in varsta de 18 ani (absolventi de liceu) se reduce de la an la an. Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), in 2004 numarul acestora ajungea la aproape 376.000, iar estimarile pentru 2010 arata o scadere cu 30%, pana la 260.000.
Acest lucru inseamna ca societatea va pierde 120.000 de tineri, ceea ce va determina restrangerea activitatii educationale si comprimarea pietei muncii.
"Scaderea populatiei nu se va resimti doar asupra sistemului universitar si asupra pietei fortei de munca, ci va afecta relansarea economica a Romaniei", apreciaza analistii UNFPA. In timp ce populatia ocupata va continua sa scada, numarul pensionarilor va creste. In consecinta, volumul contributiilor se va reduce, iar din sistem vor iesi mai multi bani.
"Scaderea natalitatii va avea efecte in toate domeniile pe termen lung. Contributiile nu vor mai fi la nivelul actual, fiind afectate, printre altele, sistemul de sanatate, cel al pensiilor si cel al contributiilor sociale", explica Georgiana Ilie de la UNFPA.
Situatia ar putea fi mult mai ingrijoratoare, in conditiile in care datele analizate de UNFPA nu iau in considerare variabile ca munca la negru sau fenomenul de migratie a fortei de munca.
Romania se confrunta deja cu o criza a fortei de munca, pe fondul migratiei externe ridicate, numai in domeniul constructiilor fiind nevoie de 150.000 de muncitori pentru a acoperi cererea de pe piata, arata datele INS.
Incurajarea pensionarilor sa lucreze in regim partial, precum si calificarea si recalificarea fortei de munca disponibile, in special a femeilor din mediul rural, in conditiile in care 25% din populatia feminina este neocupata, sunt potentialele solutii avansate de reprezentantii UNFPA.
De asemenea, pentru ca Romania sa sustina cererea in crestere de pe piata fortei de munca, trebuie reglementat procesul de imigrare, incercandu-se atragerea muncitorilor din tari cu profil cultural apropiat.
Ideea suplinirii deficitului de forta de munca prin importul de mana de lucru din strainatate a fost avansata de curand si de Oficiul Roman pentru Imigrari.
Ministrul muncii Paul Pacuraru declara recent ca aducerea in tara a celor aproximativ doua milioane de romani care lucreaza in strainatate ar rezolva criza de oameni.
"Trebuie sa recuperam forta de munca care produce afara, pentru a munci si a produce aici, unde este nevoie", spunea Pacuraru.
Cat priveste sistemul educational, Ministerul Educatiei a prevazut deja pentru anul universitar 2008/ 2009 reducerea numarul de locuri alocate universitatilor cu 8%, de la 62.000 la 57.000, in conditiile in care se estimeaza ca numarul de absolventi de liceu va scadea cu 15%.
Reprezentantii ONU recomanda universitatilor romanesti sa isi rafineze oferta educationala si sa se concentreze pe programe de formare continua a adultilor. "Educatia de-a lungul vietii va fi o piata in sine, pe masura ce piata muncii va deveni din ce in ce mai specializata", spun reprezentantii ONU.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO