Eveniment

Scade inflaţia. Va relaxa în sfârşit BNR dobânda?

Scade inflaţia. Va relaxa în sfârşit BNR dobânda?

Foto Victor Ciupuliga

Autor: Claudia Medrega

01.08.2011, 00:03 723

Preţurile de consum au scăzut în iunie cu 0,3% faţă de mai, pefondul ieftinirii produselor alimentare, astfel că rata anuală ainflaţiei s-a redus la 7,93% de la 8,41% în luna anterioară.Guvernatorul BNR Mugur Isărescu (desen) spu­nea la jumătatea luniiiulie că nu exclude ca scăderea preţurilor de consum din iunie săcontinue şi în urmă­toarele luni, în ipoteza unui an agricol bun,astfel încât rata anuală a inflaţiei să ajungă la sub 4% înseptembrie. Între timp Ministerul Agriculturii a anunţat cel maibun agricol din 2004 încoace.

Cu toate acestea, BNR ar putea decide în şedinţa de politicămone­tară de miercuri să menţină atât rata dobânzii de politicămonetară la 6,25% pe an, pentru a zecea şedinţă conse­cutiv, cât şinivelul rezervelor minime obli­gatorii, conform estimă­riloranaliştilor.

La precedentul raport trimestrial, BNR a revizuit în urcareprognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult deun punct peste limita superioară a intervalului de variaţie ţintit,de 2-4%. Banca centrală a urcat şi prognoza pentru inflaţia de anulviitor de la 3,2% la 3,6%.

Potrivit unui sondaj realizat de către membrii AsociaţieiAnaliştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), majoritatearespondenţilor anticipează menţinerea dobânzii de politică monetarăla 6,25%. Analiştii se aşteaptă ca rata de politică monetară săscadă la 6% la final de 2012 (estimările variază între 5,25% şi7%).

Banca centrală nu a mai modificat dobânda de politică monetarăde pe 4 mai 2010, când a redus rata cu 0,25 puncte, la minimulistoric de 6,25%. În iunie BNR a explicat că nu consideră că estecazul să majoreze dobânda-cheie, având în vedere nivelul scăzut alcererii interne, dar a sugerat că nu există nici spaţiu pentrudiminuarea ratei, riscurile asociate perspectivei inflaţieicontinuând să fie semnificative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO