Eveniment

Salariul creste in lei si dolari, dar stagneaza in euro

04.03.2003, 00:00 14

Personalul din administratia publica, invatamant, sanatate, cercetare - dezvoltare si informatica a beneficiat in luna ianuarie a acestui an de cele mai mari cresteri salariale, care urmare a maririi salariului minim la 2,5 milioane de lei. Astfel, salariul mediu net in invatamant a crescut cu 51,7% pana la 6,3 milioane de lei (188,4 dolari), in timp ce in administratia publica salariul a fost de 8,09 milioane de lei (242,1 dolari), in crestere cu 35,4% fata de luna anterioara.
Pe ansamblul economiei, salariul mediu net a crescut, in lei, pana la 4,7 milioane (cu 4,5% mai mult decat in decembrie), a castigat sapte unitati in dolari (pana la 141,4), dar exprimat in euro, a ramas la aceeasi valoare ca si in decembrie - 132 (valori calculate la cursul mediu al lunii decembrie pentru cele doua valute stabilit de BNR). In ceea ce priveste salariul mediu brut, acesta a ramas la 6,5 milioane de lei ca si in luna anterioara.
Cele mai mari castiguri salariale medii nete - 11,1 milioane de lei (332 dolari) -  s-au inregistrat in ianuarie in sectorul "intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale caselor de pensii". Cu toate acestea, comparativ cu luna anterioara, salariile in acest sector au inregistrat o scadere de 27,8%, scadere determinata de fapt de largirea gamei de servicii care intra la acest capitol (pe langa activitati financiare si bancare au fost incluse si tranzactiile imobiliare, inchirierile, servicii prestate in special intreprinderilor).
Pe locul al doilea se situeaza sectorul transporturilor aeriene unde salariul mediu net a fost in ianuarie de 9,5 milioane de lei (284 dolari), in scadere cu 6% fata de decembrie. Urmeaza apoi industia de prelucrare a titeiului, cocsificare carbunelui si tratarea combustibililor nucleari - cu un salariu mediu net de 8,2 milioane de lei, in scadere cu 3,7% fata de decembrie.
Aceste scaderi de salarii sunt explicate de INS prin faptul ca in decembrie s-au platit prime si ajutoare banesti pentru sarbatori, concediile de odihna restante sau neefectuate in decursul anului, precum si orele suplimentare aferente anului 2002.
In prima luna a acestui an cele mai mici salarii au primit angajatii din societatile profilate pe prelucrarea lemnului si a produselor din lemn, 2,54 milioane de lei (76 dolari), din sectorul fabricatiei de imbracaminte, cu 2,78 milioane de lei (83 dolari) si din industria textila, cu 3,08 milioane lei (92 dolari).
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO