Eveniment

Salariile nete cresc de la 1 iulie, ca urmare a reducerii contributiilor la asigurari sociale

Salariile nete cresc de la 1 iulie, ca urmare a reducerii contributiilor la asigurari sociale

Paul Pacuraru, ministrul muncii: Efectul colateral al reducerii CAS este reducerea muncii la negru, prin usurarea sarcinii angajatorilor si angajatilor, in conditiile in care se vorbeste tot mai mult despre fiscalitatea ridicata.

30.06.2008, 19:05 16

Salariile nete vor creste incepand cu luna iulie, in conditiile in care contributiile sociale platite de angajati se vor diminua cu 1,5 puncte procentuale, din care un punct pentru asigurari de sanatate si 0,5 puncte pentru asigurarile de somaj.
Reducerea contributiilor la asigurari sociale face parte din calendarul de relaxare fiscala a Guvernului, care urmareste, printre altele, o "albire" a pietei muncii, in conditiile in care munca la negru atinge in continuare cote ridicate.
Executivul a decis diminuarea contributiilor in 2008 cu 6%, in trei etape, respectiv cu 2,2 puncte in luna ianuarie si 2,3 puncte in luna decembrie pentru angajatori, la care se adauga reducerea amintita, de 1,5%, pentru angajati.
Autoritatile au mai operat diminuari ale contributiilor sociale, dar din 2004 reducerile au fost facute numai la angajatori, aceasta fiind prima diminuare din ultimii ani de care beneficiaza si salariatii.
Contributiile platite de salariati sunt acum de 9,5% pentru asigurarile de pensii, 6,5% la asigurarile de sanatate si 1% pentru fondul de somaj, adica 17% cumulat. Cota platita de angajatori, de 28,5%, a fost deja diminuata la inceputul anului.
"Efectul colateral ale reducerii CAS este reducerea muncii la negru, prin usurarea sarcinii angajatorilor si angajatilor, in conditiile in care se vorbeste tot mai mult despre fiscalitatea ridicata", spune ministrul muncii, Paul Pacuraru. El explica ca, desi reducerea nu poate fi considerata suficienta, atat a permis bugetul pana in prezent si sustine ca angajatorii spun ca reducerea contributiilor la asigurari sociale contribuie la extinderea muncii cu forme legale.
De cealalta parte, angajatorii sunt destul de rezervati cand vine vorba despre efectele reducerii contributiilor la asigurari sociale.
"Impactul este destul de mic. Probabil face parte din relaxarea fiscala pe care o tot promite Guvernul. Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam ca suntem intr-un an electoral", spune Anca Suditu, HR manager al operatiunilor locale ale companiei de consultanta, solutii tehnologice si outsourcing Accenture. Fiscalitatea romaneasca asupra muncii este printre cele mai mari din UE, ca urmare a nivelului ridicat al contributiilor sociale, masurile de reducere a cotelor fiind aproape anulate de majorarea bazei de calcul, aplicata de la inceputul acestui an.
Astfel, potrivit unui studiu realizat de compania de audit si consultanta Ernst & Young, Romania a urcat pe locul trei in topul statelor din UE din punctul de vedere al costurilor cu asigurarile sociale.
Desi cotele contributiilor sociale s-au diminuat, incasarile bugetare realizate din aceasta sursa au urcat, fata de anul trecut, cu circa 27%, in conditiile in care baza de impozitare s-a extins pe fondul majorarii salariilor si al includerii tuturor veniturilor in baza de calcul pentru contributiile sociale.
Romania este una dintre putinele tari din regiune in care nu exista un plafon pana la care sa fie platite asigurarile sociale si de sanatate, astfel ca indiferent cat este salariul unui angajat, asigurarile platite reprezinta un procent fix din acesta.
Contributiile sociale reprezinta cea mai mare parte a taxarii aplicate muncii in Romania, impozitul pe venit fiind de numai 16%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO