Eveniment

Saga creşterilor de taxe continuă: Coaliţia PSD-PNL nu a agreat nicio listă de măsuri de creşteri de taxe, spun surse apropiate negocierilor. „Mai întâi se face OUG cu reducerea de cheltuieli şi doar după discutăm despre creşteri de taxe”. O decizie, cel mai devreme la începutul săptămânii viitoare

Saga creşterilor de taxe continuă: Coaliţia PSD-PNL nu...

Autor: Răzvan Botea

26.07.2023, 12:59 1802

Surse liberale apropiate discuţiilor pe teme fiscale din coaliţia de guvernare PSD-PNL au spus, pentru ZF, că lista care circulă cu creşterile de taxe nu este agreată în coaliţia PSD-PNL, pentru că mai întâi se pune problema tăierilor de cheltuieli şi, ulterior, a creşterii taxelor pentru majorarea veniturilor. 

„A fost o şedinţă a coaliţiei, unde PNL a spus foarte clar că nu votează nimic până nu vine OUG pe reduceri mai întâi. Aşteptăm asta la începutul săptămânii viitoare şi după începem să decidem pe creşteri, în funcţie de cât reuşim să reducem din cheltuieli”, au spus sursele pentru ZF.

Coaliţia vorbeşte de aproape patru luni de o nerealizare a încasărilor la bugetul de stat, dar şi de o creştere a cheltuielilor peste nivelul programat. Astfel, câteva zeci de mld. de lei ar fi ieşit din grafic astfel încât deficitul bugetar la final de an să ajungă la 4,4% din PIB, cât este programarea.

În acest moment, ţinta este ca deficitul să ajungă la sub 5% din PIB, aşa cum reiese din declaraţiile oficiale.

Pentru reducerea derapajului, s-au vehiculat mai multe măsuri, printre care eliminarea a 200.000 de posturi vacante în aparatul de stat, dar care au fost bugetate, majorări de TVA pentru anumite categorii de produse care beneficiază de cotă redusă, creşterea salariului minim pe economie sau plata contribuţiilor sociale de către toţi cei care nu plătesc în acest moment, pentru că beneficiază de facilităţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO